Vastuullinen sijoittaminen : Tutkimus ESG-perusteisten portfoliostrategioiden tuottavuudesta Euroopan osakemarkkinoilla - Puustinen, Niko (My University, 2022)
Vastuullisuus on noussut 2000-luvulla globaaliksi megatrendiksi, jonka vaikutus näkyy lähes kaikilla elämän osa-alueilla. Vastuullisuusaspektit ovat viimeisen vuosikymmenen aikana kasvattaneet voimakkaasti merkitystään myös sijoittajien päätöksentekoa ohjaavina tekijöinä ja voidaankin nähdä, että vastuullisesta sijoittamisesta on tullut valtavirran ilmiö. On oletettavaa, että integroimalla vastuullisuustekijöitä osaksi sijoitusstrategiaa voidaan tehdä jossain määrin hyvää. Olennainen kysymys kuitenkin on, miten vastuullisuustekijöiden huomioiminen vaikuttaa sijoitusportfolion tuottoon. Aihealueen varhaisemmassa tutkimuksessa havaittiin, että vastuullisuusluokitusten ja osaketuottojen välillä valitsi positiivinen yhteys. Myöhäisemmässä tutkimuksessa puolestaan osoitetaan tämän positiivisen yhteyden olleen olemassa, mutta kadonneen ajan myötä. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, voidaanko ESG-luokituksiin perustuvilla portfoliostrategioilla saavuttaa ylituottoa Euroopan osakemarkkinoilla. Tässä tutkimuksessa ESG-luokitusten ja osaketuottojen välistä yhteyttä tarkastellaan Refinitivin ESG-luokitukseen perustuen. Tutkimuksen tarkasteluperiodi kattaa vuodet 2004–2021 ja sen tutkimusaineiston muodostavat 20 Euroopan maan alueella listatut ja pääkonttoriaan pitävät yhtiöt. Tutkimuksessa tarkastellaan erikseen ESG-pisteytykseen, sen perustana toimivien kolmen pilarin (ympäristöllinen, sosiaalinen ja hallintotavallinen) pisteytyksiin sekä ESGC-pisteytykseen perustuvien portfolioiden suoriutumista eri faktorimalleja hyödyntämällä. Kunkin pisteytyksen osalta tarkastellaan tasapainotettujen korkean luokituksen portfolioiden, tasapainotettujen matalan luokituksen portfolioiden sekä edellä mainittuihin perustuvien long-short-portfolioiden suoriutumista. Portfoliot muodostetaan hyödyntäen leikkauspisteenä 5 %, 10 %, 15 % sekä 20 %. Tutkimuksen keskeisin tulos on, että Refinitivin ESG-luokituksen eri pisteytyksiin perustuneilla tasapainotetuilla korkean luokituksen portfolioilla on voitu saavuttaa tilastollisesti merkitseviä ylituottoja koko tarkasteluperiodin tapauksessa. Neljän faktorin malilla tarkasteltuna korkean luokituksen portfolioilla on voitu saavuttaa vuosituotoksi muunnettuna parhaimmillaan 3,82 %:n ylituottoa ja viiden faktorin mallilla tarkasteltuna vuosituotoksi muunnettuna parhaimmillaan 2,62 %:n ylituottoa. Toiseksi tutkimuksen tulokset osoittavat, etteivät kaksi muuta testattua portfoliostrategiaa saavuttaneet menestystä neljän ja viiden faktorin malleilla tarkasteltuina koko tarkasteluperiodin tapauksessa. Kolmanneksi tulokset osoittavat, että osaperiodeilla tarkasteltuna tarkasteluperiodi vaikutti merkittävästi portfolioiden suoriutumiseen. Tarkasteltaessa tämän tutkimuksen tuloksia suhteessa aikaisemman vastaavan Refinitivin ESG-luokitukseen perustuvan portfoliolähestymistapaa hyödyntävän tutkimuksen tuloksiin havaitaan, että tulokset eroavat merkittävästi. Refinitiv uudisti ESG-luokituksensa metodologiaa merkittävästi huhtikuussa 2020, jolloin myös luokituksen historialliset pisteytykset päivitettiin uudistetun metodologian mukaisiksi. Tämä metodologian uudistus selittää tulosten eroavaisuuden ajoittuessaan aikaisempien tutkimusten ja tämän tutkimuksen väliselle ajalle. Näin ollen tämän tutkimuksen tulokset tarjoavatkin arvokasta informaatiota siitä, miten Refinitivin uudistetun metodologian mukaiseen ESG-luokitukseen perustuvat portfoliostrategiat olisivat suoriutuneet historiallisesti.
Keywords: Vastuullinen sijoittaminen, ESG-sijoittaminen, ESG, Refinitiv