Median käytön yhteys itsesäätelyyn ja sosioemotionaalisiin oireisiin 2- ja 4-vuotiailla lapsilla - Smed, Heidi (My University, 2021)
Medialaitteet ja lasten median käytön määrä on lisääntynyt huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Myös hyvin pienet, alle kouluikäiset lapset, käyttävät mediaa päivittäin, mutta sen vaikutuksia näiden lasten kehitykseen ei ole tutkittu kovin paljon. Aikaisemman tutkimuksen perusteella on löydetty yhteyksiä median käytön sekä itsesäätelyn vaikeuksien ja sisään- ja ulospäinsuuntautuvien käytösoireiden väliltä. Varhaislapsuus on jatkuvan kehityksen aikaa ja erityisesti lapsen itsesäätelyn kehitys on altis ympäristön vaikutuksille. Onkin tärkeää, että median käytön yhteyttä itsesäätelyn kehitykseen tarkastellaan nimenomaan pienillä lapsilla. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, onko median käytön määrä yhteydessä 2- ja 4-vuotiaiden temperamenttiin ja itsesäätelyyn tai sosioemotionaaliseen kehitykseen. Tämä tutkimus on osa Turun yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimusta, jossa tutkitaan varhaislapsuuden stressin ja erityisesti raskaudenaikaisen stressin vaikutusta lapsen kehitykseen. Tutkimuksessa tarkasteltiin 2- ja 4-vuotiaiden lasten television ja muiden kuvatallenteiden katsomisen yhteyttä näiden ulospäinsuuntautuneisuuteen, negatiiviseen emotionaalisuuteen ja tahdonalaiseen kontrolliin sekä käytösongelmiin ja yliaktiivisuuteen/tarkkaamattomuuteen. Mukana oli 1748 lasta. Äidit vastasivat lapsen median käyttöä koskeviin kysymyksiin osana heille postitettuja 2- ja 4-vuotiskyselyitä. Äiti ja/tai isä arvioivat lasten temperamenttia ECBQ- (2 vuoden ikäpisteessä) ja CBQ-kyselyillä (4 vuoden ikäpisteessä) sekä sosioemotionaalista oirehdintaa BITSEA- (2 vuoden ikäpisteessä) ja SDQ-kyselyillä (4 vuoden ikäpisteessä). Tulokset osoittivat, ettei 2-vuotiaiden median käytöllä ollut yhteyttä temperamenttiin ja itsesäätelyyn tai sosioemotionaaliseen kehitykseen. Sen sijaan median käytön määrä oli yhteydessä 4-vuotiaiden lisääntyneeseen ulospäinsuuntautuneisuuteen, negatiiviseen emotionaalisuuteen ja yliaktiivisuuteen/tarkkaamattomuuteen sekä heikentyneeseen tahdonalaiseen kontrolliin. Efektikoot jäivät kuitenkin pieniksi. Lapselle sopivaa ruutuaikaa kannattaa pohtia yksilöllisesti ja kiinnittää siihen erityisesti huomiota, jos lapsella on itsesäätelyn haasteita ja erityistä tarvetta vanhemman tuelle tunteiden ja käyttäytymisen säätelyssä.
Keywords: median käyttö, temperamentti, itsesäätely, sosioemotionaalinen kehitys