Commercialization of vaccines : Strategizing market entry efforts in the US and EU - Kahanpää, Kalle (My University, 2023)
Amidst the global health crisis posed by the COVID-19 pandemic, the vaccine industry has emerged at the forefront of healthcare solutions. With unparalleled urgency, biomedical and pharmaceutical companies faced the colossal task of developing and getting vaccines to the market to battle the virus. The timely development and commercialization of these vaccines highlighted the essentiality of understanding the strategic questions, opportunities, and challenges associated with market entry and commercialization of vaccines. There exists a clear research gap to be filled to know more about strategizing market entry opportunities for companies and vaccine manufacturers aiming at commercializing a vaccine. Hence, the research focuses on addressing the research problem of how do vaccine companies strategize their commercialization and market entry opportunities to overcome challenges in the US and EU contexts. The main problem is further divided into three sub-problems to provide a comprehensive insight into the subject. The study was conducted in collaboration with a vaccine development project from Tampere University to help them understand the current COVID-19 vaccine market landscape in the US. Literature review on different topics related to vaccine development and commercialization was conducted to build a comprehensive theoretical framework that included key factors for companies to consider and understand when planning their vaccine commercialization and market entry opportunities. By drawing upon the theoretical framework, the study adopted a qualitative methodology and collected empirical data from expert interviews as well as through secondary market research. Expert interviews consisted of representatives from private pharmaceutical companies and governmental organizations, whereas secondary research data focused on the US COVID-19 vaccine market. The findings of the study underline the significance of external funding mechanisms in vaccine commercialization. Understanding the effects of these mechanisms, combined with financial incentives of manufacturers and the high R&D costs, form the basis for the complex process of strategizing vaccine development and market entry. Furthermore, consumer-driven demand has emerged as a pivotal determinant influencing companies’ efforts in commercializing a vaccine. Regulation, clinical requirements, and consumer-driven demand dynamics collectively steer companies' strategies to comply with market entry requirements that need to be filled to be able to commercialize a vaccine.

Rokoteteollisuus on viime vuosien aikana noussut eturintamaan taistelussa globaaleja terveydenhuollon haasteita vastaan COVID-19-pandemian aiheuttaman kriisin takia. Lääkeyhtiöillä ja koko terveydenhoidon alalla oli edessään vaikea tehtävä kehittää ja saada markkinoille tehokas hoitokeino ja rokote eksponentiaalisesti leviävää virusta vastaan mahdollisimman nopeasti. COVID-19-rokotteiden nopea kehittäminen ja kaupallistaminen korosti, miten tärkeää yritysten on ymmärtää rokotemarkkinoille tuloon ja kaupallistamiseen liittyviä strategisia kysymyksiä, edellytyksiä ja haasteita. Aiempi akateeminen tutkimus osoitti selvän tutkimusaukon, jonka täyttämiseksi oli tutkittava rokotteen kaupallistamiseen tähtäävien yritysten ja rokotevalmistajien markkinoille tulon edellytyksiä ja niitä strategisia tekijöitä, joiden avulla yritykset saavat selvitettyä markkinoille tuloon liittyviä haasteita. Tutkimuksessa pyrittiin vastaaman siihen, miten rokoteyritykset laativat strategioita ratkoakseen markkinoille tuloon ja rokotteen kaupallistamiseen liittyviä haasteita USA:n ja EU:n konteksteissa. Päätutkimusongelma jaettiin edelleen kolmeen osaongelmaan, jotta aihetta saatiin käsiteltyä mahdollisimman kattavasti. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Tampereen yliopistosta lähtöisin olevan rokotekehitysprojektin kanssa. Projektin tavoitteena oli saada lisätietoa tämänhetkisen COVID-19-rokotemarkkinan tilasta USA:ssa. Kokonaisvaltaisen teoreettisen viitekehyksen rakentamiseksi toteutettiin kirjallisuuskatsaus, joka sisälsi eri aiheita liittyen rokotteiden kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Viitekehys sisälsi keskeisiä tekijöitä, jotka yritysten on otettava huomioon ja ymmärrettävä suunnitellessaan rokotteen kaupallistamista. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin laadullisia menetelmiä hyödyntäen asiantuntijahaastatteluja, minkä lisäksi tietoa kerättiin toissijaisen tutkimuksen kautta. Asiantuntijahaastatteluiden osallistujat koostuivat yksityisten lääkeyhtiöiden ja valtion viranomaisten edustajista, kun taas toissijainen tutkimustieto keskittyi USA:n COVID-19-rokotemarkkinoihin. Tutkimuksen tulokset korostavat ulkopuolisten rahoitusmekanismien merkitystä rokotteiden kaupallistamisessa. Näiden mekanismien vaikutusten ymmärtäminen yhdistettynä rokotevalmistajien taloudellisiin kannustimiin ja korkeisiin tuotekehityskustannuksiin muodostavat perustan suunnittelu- ja strategiatyölle, jota on tehtävä rokotteen kaupallistamisen ja markkinoille tulon edellytyksiä arvioidessa. Lisäksi kuluttajalähtöinen kysyntä on noussut keskeiseksi tekijäksi, joka vaikuttaa yritysten rokotteen kaupallistamispyrkimyksiin. Sääntely, rokotteiden kliiniset vaatimukset ja kuluttajalähtöinen kysyntä ohjaavat yhdessä markkinoille pääsyn edellytyksiä ja sitä myötä yritysten strategiatyötä rokotteen kaupallistamisessa.
Keywords: Commercialization, Vaccine, Market entry, Strategy