Sairaanhoitajien kokemukset saattohoitopotilaan hoidosta terveyskeskuksen vuodeosastolla - Lesonen, Ani (My University, 2022)
Maailman terveysjärjestö ohjaa maailmanlaajuisesti palliatiivisen hoidon kehittämiseen. Palliatiivinen hoito ja elämän viimeisiin päiviin sijoittuva saattohoito parantavat potilaan ja hänen perheensä elämänlaatua ja vähentävät kärsimystä. Saattohoidon tulee olla laadukasta ja siinä painottuu potilaskeskeinen ja kokonaisvaltainen hoito. Aikaisempien tutkimusten mukaan hoitohenkilökunnan asennoituminen kuolevan potilaan hoitoa kohtaan ei ole aina positiivista, ja emotionaalista tukea annetaan selkeästi vähemmän kuin fyysistä hoitoa. Sairaanhoitajien tehtäviin saattohoidossa kuuluu vaikeassa tilanteessa olevien potilaiden erilaisten tarpeiden huomioiminen ja niihin vastaaminen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajien kokemuksia saattohoitopotilaan hoidosta terveyskeskuksen vuodeosastolla. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää saattohoitoa perusterveydenhuollossa ja hoitotyön koulutuksessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena kuvailevana tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin puolistrukturoidulla yksilöhaastattelulla. Tutkimukseen osallistui 20 terveyskeskuksen vuodeosastoilla saattohoitopotilaita hoitavaa sairaanhoitajaa. Haastattelut toteutettiin etäyhteydellä syys-marraskuussa 2021. Tutkimusaineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Tulosten mukaan sairaanhoitajien kokemuksia saattohoitopotilaan hoidosta terveyskeskuksen vuodeosastolla ovat saattohoitopotilaan hoitaminen, saattohoidon onnistumisen edellytykset ja saattohoidon puitteet. Saattohoitopotilaan hoitaminen sisältää hyvän perushoidon toteuttamisen, hyvän kivunhoidon, oirehoidon toteuttamisen, potilaan kohtaamisen, tiedon välittämisen potilaalle ja potilaan osallistumisen oman hoitonsa suunnitteluun. Saattohoidon onnistumisen edellytykset sisältävät osaavat sairaanhoitajat, varmuuden hyvästä saattohoidosta ja koettujen tunteiden käsittelemisen. Saattohoidon puitteisiin sisältyvät puutteelliset resurssit ja saattohoitoympäristö. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että sairaanhoitajat toteuttavat kokonaisvaltaista potilaslähtöistä saattohoitoa, jossa huomioidaan potilaan ja perheen tilanne. Sairaanhoitajat kokevat merkityksellisenä keskustelemisen ja kuuntelemisen potilaan kohtaamisessa. Saattohoito on haastavaa hoitotyötä, jota toteutetaan usein puutteellisilla resursseilla. Tässä hoitotyössä sairaanhoitajat hyödyntävät osaamistaan.

The World Health Organization is generally guiding to the development of palliative care. Palliative care as well as end-of-life care improves the quality of life of patient and his/her family and reduces suffering. End-of-life care must be high quality and it emphasizes patient-centered and holistic care. According to previous studies the attitude of nursing staff towards the care of dying patient is not always positive and emotional support is clearly provided less than physical care. The duty of registered nurses is to take account the different needs of patient and respond to the needs. The purpose of this study was to describe the experiences of registered nurse in an inpatient health care ward. The aim of this study was to product information that can be used to develop the end-of-life care in primary health care and nursing education. The study was conducted as a qualitative descriptive study. The data were collected through a semi-structured individual interview. The study involved registered nurses (n=20) working in the health care ward and who cared for end-of-life care patients. The interviews were conducted on remote access in September-November 2021. The research material was analyzed by inductive content analysis. According to the results of this study nurses’ experiences of caring for end-of-life patient in the ward are taking care of end-of-life patient, the requirements of success in end-of-life care and frames for end of life-care. Taking care of end of life -patient includes implementing good basic care, good pain management, implementing symptoms treatment, meeting the patient, communicating information to the patient and the patient’s participation in planning their own care. The requirements of success in end of life-care includes skilled nurses, certainty of good end of life-care and handling of perceived emotions. Frames for end-of-life care includes lack of resources and end-of-life environment. The results of the study show that registered nurses implement holistic patient-centered care that takes into account the patient’s condition and the patient’s and family’s situation. Nurses find it important to talk and listen in the patient’s encounter. End-of-life care is challenging nursing care that is implemented with insufficient resources. In this nursing care registered nurses utilize their expertise.
Keywords: saattohoito, potilas, sairaanhoitaja, kokemukset, terveyskeskuksen vuodeosasto