Fanifiktio, mediakulttuuri ja Cassandra Claren Varjomaailma - Pessi, Frida (My University, 2018)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee fanifiktiota sekä kulttuurisena muotona että osana kirjailija Cassandra Claren fiktiivistä tarinamaailmaa. Haluan selvittää, millaisia mahdollisuuksia nykyaikaiset mediailmiöt, kuten mediakonvergenssi, osallistava mediakulttuuri sekä monialustainen tarinankerronta eli transmedia tarjoavat fanifiktiolle. Miten sisällön käsite joustaa fanien käsissä ja miten se vaikuttaa kerronnan luonteeseen? Samalla haluan ymmärtää paremmin faniutta tuotannollisesta näkökulmasta. Lähdekirjallisuuden ja aikaisemman fanitutkimuksen sekä lähdemateriaalista tekemieni havaintojen avulla etsin vastausta kysymykseen, millainen asema fanien tuottamalla sisällöllä on nykyaikaisessa viihdeteollisuudessa ja millaiseksi se voisi tulevaisuudessa muodostua. Olen valinnut kirjailija Cassandra Claren luoman Varjomaailman tutkielmani erityiseksitarkastelukohteeksi, sillä se on taustoiltaan kiinnostava, varsin tuore ja edelleen kasvava tarinamaailma. Aineistonani käytän Varjomaailmaan sijoittuvaa TheMortal Instruments-kirjasarjaa (2007–2014), kirjasarjan pohjalta tehtyä Shadowhunters-televisiosarjaa(2016–2017), Claren verkkosivustolleen tuottamaa tarinamaailman lisämateriaalia sekä Fanficiton.net (FFN)- ja Archive of Our Own (AO3) -fanifiktiosivustoilla julkaistuja Varjomaailmaan sijoittuvia fanitarinoita. Aineistoni avulla pyrin löytämään yhteyksiä Varjomaailman kaanonien ja faanonien välille ja tarkastelen samalla Cassandra Claren omaa roolia nykyisenä ammattikirjailijana ja entisenä fanikirjoittajana. Suunnannäyttäjinäni tutkimuksessani toimivat media- ja fanitutkijat, kuten Henry Jenkins, Irma Hirsjärvi, Matt Hills ja Kaarina Nikunen. Transmediatarinankerrontaa tarkastelen muun muassa transmediatuottajien Nuno Bernardon ja Andrea Phillipsin ajatusten pohjalta ja fanitekstien suhdetta tekijänoikeuksiin lakitieteen asiantuntijoiden Rebecca Tushnetin ja Raizel Lieblerin tekstien pohjalta.
Keywords: fanifiktio, fandom, mediakonvergenssi, transmedia