Teknologinen kehitys endogeenisissa kasvumalleissa - Aalto, Eljas (My University, 2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan, miten teknologista kehitystä voidaan mallintaa eri sukupolvien endogeenisten kasvumallien avulla ja selvitetään, mitkä mallityypit saavat empiirisesti vahvinta tukea. Moderni endogeeninen kasvuteoria juontaa juurensa Romerin (1990) endogeenisen kasvun malliin, jonka tärkeä havainto on mallintaa teknologiaa ja tietoa osittain poissulkevana ja ei-kilpailullisena hyödykkeenä. Koska teknologia on eräs talouden tuotannon panoksista, voi ei-kilpailullisuus luoda tuotannolle kasvavat skaalatuotot kaikkien panostensa suhteen. Lisäksi tiedon kumuloitumisella voi olla monenlaisia positiivisia ulkoisvaikutuksia innovoinnin kannalta, kun uusi tieto läikkyy talouden eri sektoreille. Myöhempien sukupolvien endogeenisen kasvun mallit ovat pyrkineet vastaamaan Romerin (1990) ja muiden ensimmäisen sukupolven mallien teoreettisiin ja empiirisiin haasteisiin. Niin kutsutuissa semi-endogeenisissa malleissa eksponentiaalisen teknologisen kehityksen aikaansaaminen jatkuvasti vaikeutuu, minkä takia tutkimus- ja kehittämispanoksen on jatkuvasti kasvettava. Schumpeterilaisissa endogeenisissa kasvumalleissa puolestaan väestönkasvun myötä talouden hyödykevariaatioiden määrä kasvaa, mikä jakaa tutkimusresurssit yhä useammalle erilliselle alalle. Schumpeterilaiset mallit ovat 2000-luvulla edustaneet endogeenisen kasvuteorian jonkinasteista teoreettista ja empiiristä konsensusta. Empiirisen kirjallisuuden uusi haara on tutkia schumpeterilaisissa malleissa keskeisessä asemassa olevaa alakohtaista tasoa. Esimerkiksi Bloom ym. (2020) osoittavat, että eksponentiaalisen kehityksen aikaansaaminen vaatii useiden teknologioiden kohdalla jatkuvasti kasvavaa tutkimuspanosta, eikä tämä havainto ole yhteensopiva schumpeterilaisten mallien kanssa. Tämän tutkielman empiirisessä osiossa esitellyllä tuulienergian alalla on näkyvissä sama ilmiö, sillä tuulienergian tutkimus- ja kehittämistoiminnan panostukset ovat kasvaneet voimakkaasti 2000-luvulla samalla, kun tuulienergiaan liittyvä teknologinen kehitys on ollut tasaista. Yhdysvaltojen teollisuuden toimialoja käsittelevä aggregaattitason aineisto puolestaan tukee schumpeterilaisia malleja melko hyvin. Empiirinen ristiriita on itsessään hyvin samankaltainen aiempien tutkimusten havaintojen kanssa, sillä eri maiden ja toimialojen aineistoja sekä erilaisia muuttujien proxyja hyödyntäen on saatu hyvin vaihtelevia tuloksia, eikä selkeisiin johtopäätöksiin endogeenisen kasvun kirjallisuudessa ole voitu päästä.
Keywords: kasvuteoriat, tutkimus- ja kehittämistoiminta, tuottavuus