Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen digitaalisessa sisällöntuotannossa - Eriksson, Vilho (My University, 2025)
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata, miten generatiivista tekoälyä voidaan hyödyntää digitaalisessa sisällöntuotannossa. Tutkimuskysymystä lähestyttiin kolmen osaongelman avulla, joissa tarkasteltiin sisällöntuotannon prosessin eri vaiheita, generatiivisen tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia sisällöntuotannossa sekä hyötyjä ja haasteita, jotka voivat seurata generatiivisen tekoälyn integroimisesta sisällöntuotannon prosessiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tuloksia verrattiin aikaisempiin tutkimuksiin aiheesta. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla ammatillisia asiantuntijoita generatiivisen tekoälyn ja digitaalisen sisällöntuotannon osalta. Haastattelut tehtiin teemahaastatteluina, joissa hyödynnettiin osaongelmien mukaisesti luotua haastattelurunkoa, mutta syvennyttiin eri teemoihin haastattelujen luonteen mukaisesti. Tutkimuksen perusteella sisällöntuotannon prosessin vaiheet voitiin eritellä ideoimiseen, luonnostelemiseen, tuottamiseen, tarkastamiseen, muokkaamiseen ja hyväksymiseen. Prosessi on kuitenkin iteratiivinen ja vaiheet eivät aina ole täysin erillisiä toisistaan. Tutkimustulosten perusteella generatiivista tekoälyä hyödynnetään pääosin sisältöjen ideoimisessa, luonnostelemisessa ja tuottamisessa, kun taas tarkastaminen, muokkaaminen ja hyväksymisen ovat usein täysin ihmisen suorittamia työvaiheita. Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen tapahtuu useimmiten ihmisen apuna eikä kokonaisia työvaiheita automatisoida sen avulla. Tutkimustulosten perusteella voitiin todeta, että generatiivisen tekoälyn integroimisella digitaaliseen sisällöntuotantoon saavutetaan hyötyjä erityisesti tehokkuuden parantumisella. Lisäksi generatiivista tekoälyä hyödyntämällä voidaan saavuttaa laadukkaampaa sisältöä, joka kuitenkin usein saavutetaan välillisenä hyötynä sisällöntuotannon tehostumisen seurauksena. Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen digitaalisessa sisällöntuotannossa sisältää myös haasteita, jotka tulee ottaa huomioon. Yhtenä keskeisenä ratkaisuna haasteiden ohittamiseksi ja hyötyjen maksimoimiseksi todettiin olevan inhimillisen asiantuntijuuden säilyttäminen sisällöntuotannon prosessissa. Aiemmissa tutkimuksissa tarkastellaan useimmiten generatiivisen tekoälyn hyödyntämisen potentiaalisia mahdollisuuksia erilaisista näkökulmista. Tämä tutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miten tällä hetkellä hyödyntämistä konkreettisesti tapahtuu ja täydensi aikaisempia tutkimuksia tarjoten kokonaisvaltaisemman kuvan tutkimuksen aiheesta.
Keywords: generatiivinen tekoäly, GenAI, digitaalinen sisällöntuotanto