Luokanopettajaopiskelijoiden näkemyksiä taito- ja taideaineiden arvioinnista peruskoulussa - Nyman, Minttu; Autio, Aava-Lilja (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää luokanopettajaopiskelijoiden näkemyksiä taito- ja taideaineiden arvioinnista peruskoulussa. Näkemyksiä haluttiin selvittää koskien arvioinnin haastavuutta, numeerisuutta sekä sitä, tulisiko taito- ja taideaineiden arvioinnin painottua oppilaan taitoihin vai aktiivisuuteen. Aiempien tutkimusten mukaan taito- ja taideaineiden arviointi koetaan haastavaksi, sillä arviointi kohdistuu ainakin osittain luovaan tuotokseen ja osaamista on vaikeaa mitata. Tutkimus toteutettiin monimetodisesti ja tutkimukseen osallistui 81 luokanopettajaopiskelijaa. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla, jonka väittämät olivat pääosin monivalintaa, mutta osallistujilla oli neljän avoimen kysymyksen kohdalla mahdollisuus perustella näkemyksiään. Määrällistä tutkimusainestoa analysoitiin vastaajaryhmien ja selitettävien muuttujien välillä. Laadullista tutkimusaineistoa analysoitiin teemoittelun avulla. Tutkimustuloksista on nähtävissä, että näkemykset taito- ja taideaineiden arviointia kohtaan vaihtelevat paljon eikä otoksen luokanopettajaopiskelijoilla ole yhtenäistä linjaa arvioinnin toteuttamiseen. Perusteluissa suurimpia esille nousseita teemoja oli arvioinnin keinojen sekä numeerisuuden tarkoituksenmukaisuuden kokeminen ristiriitaiseksi. Tuloksista on pääteltävissä, että aiheen tutkimista olisi tärkeää jatkaa ja opetussuunnitelman ohjeistusta arviointiin selkeyttää, jotta opettajille ja opettajiksi opiskeleville saataisiin perusteltu näkemys siihen, miten ja miksi arviointia tulisi toteuttaa.
Keywords: Taito- ja taideaineet, summatiivinen arviointi, numeerisuus, hyväksytty/hylätty asteikko, taitoperustainen arviointi, aktiivisuuteen perustuva arviointi