KASSANHALLINNON JA TREASURY-TOIMINTOJEN KEHITYS : Empiirinen tutkimus suomalaisista pörssiyhtiöistä finanssikriisin jälkeen - Eronen, Alexis (My University, 2023)
Tutkimus käsittelee kassanhallinnon ja treasury-toimintojen kehitystä suomalaisissa pörssiyhtiöissä finanssikriisin jälkeen. Kassanhallinnolla tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä, joita yritys toteuttaa hallinnoidakseen ja johtaakseen likvidejä varoja ja velkoja sekä kerätäkseen varoja rahoittaakseen toimintaansa. Yrityksen treasury-toiminnot käsittävät toiminnot, joiden tavoitteena on optimoida yrityksen maksuvalmius sekä lieventää yrityksen toimintaan kohdistuvia erilaisia rahoitusriskejä. Rahamarkkinoiden kehitys viimeisen kahden vuosikymmenen aikana, rahoitus- ja teknologiainnovaatiot sekä yritysten kilpailun ja kansainvälistymisen lisääntyminen ovat muodostaneet kassanhallinnosta ja treasury-toiminnoista entistä tärkeämmän kokonaisuuden useimmissa yrityksissä. Finanssikriisin myötä yritysten rahoituksen saatavuus heikentyi pääoma- ja rahoitusmarkkinoilla ja treasury-toiminnoista muodostui aiempaa tärkeämpi kokonaisuus yritysten likvidien varojen optimoinnissa sekä rahoitusriskien hallinnoimisessa yrityksen operatiivisen toiminnan ja liiketoimintastrategian tukemiseksi ja ylläpitämiseksi. Treasury-toimintojen roolin korostuessa finanssikriisin jälkeen toiminnoissa on voitu tutkimuskirjallisuudessa havaita kehitystrendejä digitalisaatioon ja automatisointiin, toimintojen keskittämiseen sekä treasury-toimintojen strategiseen liiketoiminnan tukemiseen liittyen. Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus, jonka tutkimusmetodina on hyödynnetty teemahaastatteluita neljälle kokeneelle treasury-ammattilaiselle, joiden edustamat yhtiöt ovat julkisesti noteerattuja Helsingin pörssissä. Tutkimuksen aikana tutkielman teoreettista viitekehystä peilataan kokeneiden treasury-ammattilaisten kokemuksiin käsiteltävistä aihealueista. Pääasialliset tarkasteltavat aihealueet tutkimuksen aikana olivat kassan ja likvidien varojen hallinnointi, digitalisaatio ja automatisointi, toimintojen keskittäminen, rahoitusriskien hallinta, käteisvarojen sijoittaminen sekä treasury-toimintojen strategisen roolin kehitys vuoden 2007 finanssikriisin jälkeen. Tutkimuksen aikana havaitaan, että treasury-toimintojen toteuttamiseen ja kehitykseen suomalaisissa pörssiyhtiöissä ovat vaikuttaneet yrityksen toimiala, käteisvarojen hallinnointikäytännöt, yrityksen hallussa olevien likvidien varojen määrä sekä yrityksen liiketoimintastrategia. Treasury-toimintojen roolin voidaan kriisien aikana todeta tutkimuksen perusteella olevan korostuneessa asemassa maksuvalmiuden ja rahoitusriskien hallinnoimisen korostuessa. Tutkimuskirjallisuudessa korostettujen keskittämisen ja automatisoinnin voidaan myös tutkimuksen empiirisen osion perusteella todeta olevan keskeisiä kehitystrendejä myös suomalaisissa pörssiyhtiöissä finanssikriisin jälkeen.
Keywords: treasury, käyttöpääoman hallinta, käteisvarojen hallinnointikäytännöt, riskienhallinta, rahoitusriskit, finanssikriisi