Lapselle puhelin, älypuhelin vai jotain muuta? : aikuisten mielipiteitä puhelimen tarpeellisuudesta lapsilla - Palokankare, Sanni (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan aikuisten mielipiteitä siihen, minkä ikäisellä lapsella tulisi viimeistään olla puhelin (ilman internetiä) ja älypuhelin. Erityisesti älypuhelimiin liittyvistä erilaisista haitoista on käyty keskustelua niin mediassa kuin eduskunnassakin. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu älypuhelimilla olevan yhteyttä lasten oppimiseen ja koulumenestykseen sekä sosiaalisiin taitoihin ja hyvinvointiin. Koska aikuiset ovat niitä henkilöitä, joiden tulisi opettaa ja rajoittaa lapsia ja heidän puhelimiensa käyttöä, on perusteltua tarkastella juuri aikuisten mielipiteitään asiaan. Lisäksi tutkimuksessa tulen erityisesti selvittämään niitä tekijöitä, jotka ovat yhteydessä aikuisten mielipiteisiin. Selvitän myös, miten eri sosiodemografiset tekijät ovat yhteydessä näihin mielipiteisiin. Tutkimus on kvantitatiivinen ja tutkimusmenetelminä käytän ristiintaulukointia ja multinominaalista regressioanalyysiä. Aineistona käytän valmista Vapaa-aika ja itsestään huolehtiminen -kyselytutkimusta, joka on kerätty verkkokyselynä vuosina 2021 ja 2022. Aineistosta hyödynnän puhelimen ja älypuhelimen tarpeellisuutta koskevia kysymyksiä. Tutkimuksen mukaan suurimman osan mielestä viimeistään 7-vuotias lapsi tarvitsee puhelimen. Älypuhelimen osalta keskimääräisesti 10–12-vuotias lapsi tarvitsee älypuhelimen, mutta vastauksissa on paljon hajontaa. Puhelin ja älypuhelin nähdään eri asioina, ja älypuhelimen tarpeellisuuden arvioinnissa ei ole yhtä selkeää linjaa kuin puhelimen osalta. Tätä voi selittää aikuisten vähäisempi tieto älypuhelimista ja siitä, mihin lapsi sitä käyttää. Sosiodemografiset tekijät ovat vahvemmin yhteydessä mielipiteisiin älypuhelimen osalta kuin puhelimen. Mielipide-erot ovat ainakin melko hyvin selitettävissä tiettyihin ihmisryhmiin yhdistettävien arvojen ja elämänkokemuksen kautta. Nuorilla on yhteneväisempi käsitys puhelimen ja älypuhelimen tarpeellisuudesta kuin vanhemmilla ihmisillä. Vastaavasti naisilla oli yhteneväisemmät vastaukset kuin miehillä. Vaikeaksi toimeentulonsa kokevat näkevät älypuhelimen tarpeellisempana vanhemmilla lapsilla kuin helpoksi toimeentulonsa kokevat. Jatkotutkimustarvetta voi kuitenkin olla sille seikalle, että henkilöt, joilla on kotitaloudessa lapsia, katsovat puhelimen ja älypuhelimen tarpeellisempana keskimäärin nuoremmilla lapsilla kuin ne, joilla ei ole kotitaloudessa lapsia.
Keywords: digitalisaatio, älypuhelin, puhelimen tarpeellisuus, lasten puhelimenkäyttö, aikuisten mielipiteet, sosiodemografiset tekijät