Laboratoriohoitajien kokemuksia työnkuvan muutoksista ja muutosten vaikutuksia ammatilliseen identiteettiin - Aalto, Tarja (My University, 2018)
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella ja analysoida laboratoriohoitajien kokemuksia laboratoriohoitajan työssä tapahtuneista muutoksista sekä muutosten vaikutuksia ammatilliseen identiteettiin. Tutkimuksen tarkoituksena on haastattelujen avulla kuvata, analysoida ja tulkita laboratoriohoitajien kokemuksia kliinisen kemian laboratoriossa tapahtuneista muutoksista. Tutkimus on toteutettu fenomenologis-hermeneuttisella otteella, jolloin tutkimuksen teon kannalta merkityksellisiä ovat kokemuksen, merkityksen ja yhteisöllisyyden käsitteet. Tutkimuksen tarkoituksena on ymmärtämisen ja tulkinnan kautta tavoittaa haastateltavien kokemuksia työn muuttumisesta ja heidän antamiaan merkityksiä muutoksille. Tutkimus on muistitietotutkimusta ja tutkimusaineistona ovat laboratoriohoitajien ryhmähaastattelut työn muuttumisesta ja muutoskokemuksista. Tutkimusaineistona ovat kaksi neljän hengen ryhmähaastattelua, jotka on toteutettu teemahaastatteluina. Tutkimusaineisto on analysoitu sisällönanalyysin avulla haastatteluteemojen mukaan. Sisällönanalyysin lisäksi aineiston analysoinnissa on käytetty apuna keskusteluanalyyttistä otetta. Tulkintaan ja tutkimustuloksiin ovat vaikuttaneet myös tutkijan omat kokemukset laboratoriotyön muutoksista eli aineistoa on käsitelty autoetnografisella otteella. Tutkimus osoittaa, että vanhat, käsityövaltaiset tutkimusmenetelmät ovat osittain unohtuneet, koska laboratoriotyö on automatisoitunut niin nopeasti. Sen sijaan haastateltavien muistiin on jäänyt asiakaskohtaamisia, joilla on ollut vaikutusta ammatillisen identiteetin kehittymiseen. Tutkimuksessa tärkeimmäksi nousivat ihmissuhdetyöhön liittyvät vuorovaikutustaidot. Asiakkaiden kohtaaminen ja palvelu nähtiin merkittävänä osana laboratoriohoitajan työtä. Laboratoriohoitajan tekemän työn koettiin olevan tärkeä osa terveydenhuollon toimintaketjua. Tutkimus osoittaa, että ammatti-identiteetti muotoutuu käsityksissä ja tulkinnoissa siitä, millaista ammatillinen toiminta on. Yksilöllinen ammatillinen identiteetti muodostuu osaamisesta, joka koostuu tiedoista, taidoista ja kokemuksesta. Osaaminen määriteltiin henkilökohtaiseksi kyvyksi hallita työn vaatimat taidot sekä kyvyksi omaksua uusia toiminta- ja analyysitapoja.
Keywords: ammatti, fenomenologia, hermeneutiikka, identiteetti, kulttuuri, kulttuuriperintö, laboratoriohoitaja, muistitieto