Suomeen sijoittavien aktiivisten osakerahastojen menestyminen vuosien 2013—2021 välillä - Tuokko, Vili (My University, 2023)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Suomeen sijoittavien aktiivisten osakerahastojen menestymistä vuosien 2013–2021 välillä. Tutkielma pyrkii selvittämään, miten aktiiviset osakerahastot ovat menestyneet tarkasteluajanjaksolla suhteessa omiin vertailuindekseihin sekä vastaaviin passiivisiin osakerahastoihin. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan aktiivisten osakerahastojen mahdollista piiloindeksointia sekä piiloindeksoinnin vaikutusta aktiivisten osakerahastojen menestykseen. Suomen rahoitusmarkkinoiden vapautuminen 1980-luvulla sekä Suomen nopea vaurastuminen muiden länsimaiden joukossa ovat lisänneet rahoitusmarkkinoille allokoitavan pääoman määrää merkittävästi viime vuosikymmenten aikana. Myös uusia erilaisia sijoitusrahastoja on tullut markkinoille merkittävästi lisää etenkin 2000-luvun aikana ja nämä sijoitusrahastot ovat kasvattaneet suosiotaan piensijoittajien keskuudessa. Sijoitusrahastomarkkinoiden kasvaessa myös yhteiskunnallinen tarve kriittiselle tarkastelulle lisääntyy. Aktiivisilla osakerahastoilla on yhä nykyäänkin johtava markkina-asema sijoitusrahastomarkkinoilla. Samanaikaisesti kuitenkin lukuisat tutkimukset osoittavat, että aktiiviset osakerahastot menestyvät pitkällä aikavälillä keskimäärin passiivisia osakerahastoja heikommin. Tutkimukset myös osoittavat, että aktiivisten osakerahastojen salkunhoitajat menestyvät keskimäärin hyvin ja he kykenevät saavuttamaan vertailuindeksiin nähden ylituottoa. Aktiivisten osakerahastojen nettotuotoissa mitattuna kuitenkin rahastojen korkeat kulurakenteet johtavat siihen, että aktiiviset osakerahastot keskimäärin häviävät pitkällä aikavälillä omalle vertailuindeksilleen. Tämä tilanne aiheuttaakin intressiristiriidan, sillä rahastoyhtiöiden ja rahastovälittäjien intresseinä on luonnollisesti myydä korkean kulutason rahastoja piensijoittajille, kun taas piensijoittajien intresseinä on saavuttaa mahdollisimman suurta tuottoa omalle pääomalleen. Tutkimuksessa havaittiin, että vuosien 2013–2021 välillä Suomeen sijoittavien aktiivisten osakerahastojen joukosta ilmeni rahastoja, jotka olivat menestyneet tarkasteluajanjaksolla hyvin suhteessa keskimääräiseen markkinatuottoon sekä vastaaviin passiivisiin osakerahastoihin. Kokonaiskuvassa kuitenkin aktiiviset osakerahastot hävisivät keskimäärin omille vertailuindekseilleen sekä passiivisille osakerahastoille, kun huomioitiin riskikorjatut tuotot. Nämä tutkimuksen tulokset ovat hyvin linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa, joita on toteutettu eri markkinaympäristöissä. Tässä tutkimuksessa saatiin yhtäläisiä tuloksia aikaisempien tutkimusten kanssa muun muassa siitä, että suurin osa aktiivisista osakerahastoista häviää omalle vertailuindeksilleen kumulatiivisissa nettotuotoissa mitattuna. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että aktiivisten osakerahastojen joukosta oli havaittavissa myös mahdollista piiloindeksointia.
Keywords: Aktiiviset osakerahastot, passiiviset osakerahastot, rahastosijoittaminen