Asukkaiden kokemukset asuinalueiden sosiaalisesta sekoittamisesta ja moninaistamisesta: Etääntymistä ja lähentymistä - Juhila, Kirsi; Ilmoniemi, Mikko; Niemi, Veera; Perälä, Riikka; Rasinkangas, Jarkko (Sosiaalipoliittinen yhdistys & Sosiaalityön tutkimuksen seura, 2026)
Sosiaalisella sekoittamisella tarkoitetaan erityyppisten ja hallintasuhteiltaan erilaisten asuntojen sijoittamista asuinalueille, mikä toisi moninaisia, erilaisissa sosioekonomisissa asemissa olevia sekä eri-ikäisiä ja -taustaisia asukkaita samoille alueille ja lisäisi heidän kanssakäymistään. Tässä kirjallisuuskatsausartikkelissa kysytään, millaisena asukkaat kokevat tämän politiikan keskinäisen vuorovaikutuksensa näkökulmasta. Analyysiin valikoitui 32 tutkimusta, joissa kokemuksia tarkastellaan ennalta kategorisoitujen asukasryhmien, kuten omistus- ja vuokra-asujien tai eri yhteiskuntaluokkiin tai etnisiin ryhmiin kuuluvien, kokemusten erittelynä ja vertailuna. Kokemukset asettuvat akselille etääntyminen-lähentyminen eli sosiaalisen sekoittamisen politiikka voi tavoitteidensa vastaisesti lisätä ryhmien välistä etäisyyttä, mutta onnistuessaan myös vahvistaa läheisempää vuorovaikutusta. Asukkaiden kokemukset ovat lopulta ratkaisevia siinä, miten sosiaalisen sekoittamisen politiikassa onnistutaan, joten tutkimuksen tuloksilla on relevanssia politiikan arvioinnissa ja kehittämisessä.