Kognitiivisten vinoumien vaikutukset ostopäätöksentekoon sosiaalisen median markkinoinnissa - Kallioniemi, Selja (My University, 2025)
Sosiaalinen media on muodostunut keskeiseksi markkinointikanavaksi, jossa kuluttajat altistuvat jatkuvasti algoritmien ohjaamalle personoidulle sisällölle. Tässä dynaamisessa ja vuorovaikutteisessa ympäristössä käyttäjät kohtaava mainontaa, joka voi huomaamatta aktivoida ajattelun vinoumia. Kognitiiviset vinoumat ovat ajattelun systemaattisia vääristymiä, jotka syntyvät, kun ihmiset tekevät päätöksiä epävarmuuden vallitessa yksinkertaistettujen ajattelumallien eli heuristiikkojen avulla. Tämä tutkielma tarkastelee, miten kognitiiviset vinoumat vaikuttavat kuluttajan ostopäätöksentekoon sosiaalisen median markkinoinnin kontekstissa. Päätutkimuskysymyksen tueksi muodostettiin kolme osaongelmaa: Miten kognitiiviset vinoumat syntyvät, miten sosiaalinen media aktivoi ja vahvistaa kognitiivisia vinoumia ja miten kognitiiviset vinoumat näkyvät kuluttajan ostopäätöksenteossa? Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Siinä on hyödynnetty erityisesti markkinoinnin, psykologian ja tietojärjestelmätieteen kirjallisuutta aiheen tarkasteluun. Psykologian kirjallisuus tarjoaa ymmärrystä kognitiivisten vinoumien taustamekanismeista, markkinoinnin tutkimukset syventävät näkökulmaa mainonnan vaikutuskeinoihin ja tietojärjestelmätieteen lähteet auttavat hahmottamaan sosiaalisen median rakenteellisia ja toiminnallisia piirteitä. Tutkielman löydökset osoittavat, että sosiaalinen media muodostaa päätöksentekoympäristön, jossa kognitiiviset vinoumat, kuten vahvistusharha, sosiaalinen todiste ja niukkuusharha, voivat aktivoitua ja ohjata kuluttajien ostopäätöksentekoa huomaamattomasti. Näiden vinoumien vaikutukset voivat heikentää rationaalista ajattelua, lisätä impulsiivisuutta ja luoda vääristyneitä käsityksiä tuotteiden arvosta tai tuotteen yleisestä hyväksynnästä. Sosiaalisen median algoritmit, yhteisölliset elementit ja nopeatempoinen sisältöympäristö yhdessä muodostavat otollisen ympäristön heuristiikkapohjaiselle ajattelulle, mikä lisää altistumista kognitiivisille vinoumille. Tutkielman tarjoaman ymmärryksen avulla kuluttajat voivat paremmin tarkastella omaa käyttäytymistään ja ajatteluprosessejaan kriittisesti.
Keywords: kognitiivinen vinouma, sosiaalinen media, ostopäätöksenteko, markkinointi, niukkuusharha, saatavuusharha, sosiaalinen todiste