Etäjohtamisen vaikutus uuden työntekijän perehdytyskokemukseen - Koivisto, Jasmin (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan etäjohtamisen vaikutuksia uuden työntekijän perehdytyskokemukseen. Tutkielman tavoite on tarkastella etäjohtamisen osa-alueita, jotka mahdollisesti vaikuttavat perehdytyskokemukseen. Näitä osa-alueita ovat viestintä, luottamuksen rakentaminen sekä motivointi, joiden merkitystä niin etäjohtamiselle kuin onnistuneelle perehdytykselle aiempi tutkimus puoltaa. Uuden työntekijän perehdytyksellä organisaation on mahdollista saavuttaa merkittäviä etuja, joten sen onnistuminen on erittäin tärkeää. Myös etäjohtaminen voi toimia merkittävänä etuna yritykselle onnistuessaan. Tämä tutkielma on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jossa aineisto kerättiin haastattelemalla viisi henkilöä, joilla on perehdytyksensä ajalta kokemusta etäjohtajasta. Tutkielmassa käsitellään etäjohtamista ilmiönä, jossa esihenkilö työskentelee täysin etäyhteyden varassa tiiminsä kanssa. Aineisto analysoitiin käyttämällä sisällönanalyysia. Tutkielman tuloksista voidaan havaita, että etäjohtamisen eri osa-alueilla on ollut vaikutuksia työntekijöiden perehdytyskokemuksiin. Työntekijöiden kokemuksissa esimerkiksi viestinnästä esihenkilön kanssa, perehdytyksen ohjauksesta sekä organisaatioon integroitumisesta näkyy myös aiemman tutkimustiedon valossa todettuja etäjohtamisen haasteita ja mahdollisuuksia. Perehdytyksen suunnittelu ja jatkuva viestintä uuden työntekijän kanssa ovat tärkeitä esihenkilön tehtäviä, jotka korostuvat erityisesti, kun mukaan otetaan vielä etäyhteys. Aiemman tutkimustiedon sekä tämän tutkielman tulosten perusteella voidaan huomata, että etäjohtamisen eri osa-alueet ovat tärkeitä myös perehdytyksen kannalta. Esimerkiksi jatkuva ja laadukas viestintä ja vuorovaikutus esihenkilön ja alaisen välillä on työntekijän sitoutumisen ja motivaation kannalta tärkeää. Etäjohtamisessa tulee kiinnittää erityistä huomiota uuden työntekijän perehdytyksen aikana viestinnän lisäksi palautteen antamiseen, perehdytyksen ohjauksen suunnitteluun sekä työyhteisön ja organisaation toimintatapojen esittelyyn. Aiempi tutkimustieto puoltaa sitä, että suurimmat haasteet etäjohtamisessa liittyvät nimenomaan viestintään sekä sosiaalistamiseen.
Keywords: perehdytys; etäperehdytys; etäjohtaminen