Oman näköistä uraa rakentamassa : Henkilökohtaisten arvojen merkitys nuorten urasuunnittelun ja yrittäjyyden näkökulmasta - Emaldynova, Lilia (My University, 2026)
Nuoruus on elämänvaihe, jolloin ammatilliset tavoitteet, arvot ja tulevaisuutta koskevat valinnat alkavat muotoutua. Viime vuosien aikana nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvanut Suomessa merkittävästi, ja yrittäjyys on näyttäytynyt monille nuorille yhä useammin houkuttelevana uravaihtoehtona erityisesti omien arvojen toteuttamisen näkökulmasta. Aiempi tutkimus on osoittanut, että ihmisen käsitykset yrittäjyyden hyödyistä sekä motivaatio ryhtyä yrittäjäksi kytkeytyvät usein henkilökohtaisiin arvoihin. Erityisesti yksilöllisillä arvoilla on todettu olevan myönteinen yhteys yrittäjyysaikomuksiin, sillä yrittäjyys voi tarjota mahdollisuuden näiden arvojen toteuttamiseen. Nuorten yrittäjyysaikomuksiin vaikuttavia taustatekijöitä on tutkittu laajasti, mutta tarkastelu on painottunut pääosin määrällisiin lähestymistapoihin. Nuorten omia näkemyksiä ja merkityksenantoja arvojen roolista urasuunnittelun ja yrittäjyysaikomusten kontekstissa on tutkittu sen sijaan vähemmän. Tämän tutkimuksen päätutkimuskysymys tarkastelee sitä, millaisena uravaihtoehtona yrittäjyys näyttäytyy nuorille henkilökohtaisten arvojen näkökulmasta. Tutkimuksen päätutkimuskysymystä täsmennettiin kahdella alakysymyksellä, jotka tarkastelevat sitä, millaisia merkityksiä nuoret liittävät omiin arvoihinsa pohtiessaan tulevaisuuden uraansa sekä millaisena mahdollisuutena nuoret näkevät yrittäjyyden omien arvojensa toteuttamisen kannalta ja miten tämä heijastuu heidän yrittäjyysaikomuksiinsa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentui kahden keskeisen käsitteen ympärille. Yrittäjyysaikomuksia tarkasteltiin Ajzenin Suunnitellun käyttäytymisen teorian avulla, joka selittää aikomusten muodostumista ennen konkreettista toimintaa. Henkilökohtaisia arvoja puolestaan jäsennettiin Schwartzin arvoteorian kautta, joka tarjosi välineitä nuorten arvopuheen tulkintaan sekä siihen, miten arvot kytkeytyvät urasuunnitteluun ja yrittäjyyden hahmottamiseen mahdollisena uravaihtoehtona. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena puolistrukturoitujen haastattelujen avulla. Aineisto koostui viidestä uransa alkuvaiheessa olevasta nuoresta, joiden elämäntilanteeseen liittyi koulutukseen ja tulevaisuuden uraan liittyvää pohdintaa. Tutkimuksen analyysimenetelmänä käytettiin temaattista analyysiä. Tulokset osoittivat, että henkilökohtaisilla arvoilla on keskeinen merkitys nuorten urasuunnittelussa. Arvot kietoutuvat suoraan yhteen nuorten uratoiveiden kanssa ja ohjaavat sitä, millaisia työympäristöjä ja urapolkuja nuoret pitävät itselleen sopivina. Yrittäjyyden näkökulmasta nuorten arvot ohjaavat heidän kiinnostustaan yrittäjyyteen erityisesti silloin, kun he kokevat sen tarjoavan mahdollisuuden toteuttaa itselleen tärkeitä asioita, kuten autonomiaa, joustavuutta ja vaikutusvaltaa omaan työhönsä. Varsinaiseen aikomukseen ryhtyä yrittäjäksi liittyy kuitenkin myös monia muita taustatekijöitä, kuten osaamiseen, minäpystyvyyteen ja riskinsietoon liittyviä tekijöitä. Näin ollen yrittäjyys näyttäytyy nuorille uravaihtoehtona, joka voi tarjota väylän omien arvojen toteuttamiseen, mutta jota pidetään realistisena vasta silloin, kun omat taidot, kokemus ja elämäntilanne ovat siihen sopivia.
Keywords: yrittäjyys; yrittäjyysaikomukset; henkilökohtaiset arvot; Suunnitellun käyttäytymisen teoria; Schwartzin arvoteoria; urasuunnittelu; nuorten yrittäjyys