Muuttoliike, turvallisuus ja Euroopan unioni : Laadullinen sisällönanalyysi muuttoliikkeen turvallisuuden rakentamisesta EPP:n ja ECR:n linjauksissa - Takala, Lotta (My University, 2025)
Euroopan unionin uusi muuttoliike- ja turvapaikkasopimus astui voimaan toukokuussa 2024. Sopimuksen työaikajanan syyskuusta 2020 toukokuuhun 2024 aikana käytiin runsaasti keskustelua muuttoliikepolitiikasta. Tutkielma tarkastelee tämän keskustelun kahta toimijaa, Euroopan kansanpuolueen ryhmää ja Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmää, jotka kuuluvat Euroopan unionin parlamenttiin. Muuttoliikepolitiikka on ollut Euroopan unionin eräänä kiintopisteenä jo unionin syntymisestä lähtien. Tutkielman turvallisuusnäkökulma juurtaa turvallisuustutkimuksen kentän ajattelijoiden tutkimuksista, joissa muuttoliike on ollut merkittävä tutkimuskohde. Teoriapohjana toimii Kööpenhaminan koulukunnan turvallistamisteoria, jonka turvallisuussektoreiden yhteiskunnallinen turvallisuus ja poliittinen turvallisuus avulla rakennettiin analyysipohja. Tutkielmassa tämä analyysipohja toteutetaan teorialähtöisen laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Tutkimuskysymyksenä toimii kuinka Euroopan kansanpuolueen ryhmä ja Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä ovat rakentaneet muuttoliikkeestä turvallisuuskysymystä heidän poliittisissa linjauksissa ja julkilausumissa ja mihin turvallistamisteorian luomaan turvallisuuskäsitykseen tämä toiminta voidaan lukea. Teorialähtöisen laadullisen sisällönanalyysin tulokset osoittavat, että molemmat poliittiset ryhmät ovat turvallistaneet muuttoliikettä etenkin nojautumalla poliittisen turvallisuuden luomien alakategorioiden keinoin. Euroopan unionin instituutioiden yhdistyminen ja instituutioiden kestävyyden takaaminen ovat molemmilla poliittisilla ryhmillä tärkeimmät toimet turvallisuuden takaamiselle muuttoliikepolitiikkaa tehdessä. Myös rajakontrollin vahvistaminen ja yhteistyö kolmansien maiden kanssa ovat merkittävässä osassa tuloksissa. Asiasanat: Euroopan unioni, muuttoliike, turvallistamisteoria, teorialähtöinen laadullinen sisällönanalyysi
Keywords: Euroopan unioni, muuttoliike, turvallistamisteoria, teorialähtöinen laadullinen sisällönanalyysi