Camphill-liike osana suomalaista kehitysvammahuoltoa : Miten vaihtoehtoista hoitopedagogiikkaa on toteutettu yhteiskunnalisten muutosten yhteydessä - Görman, Petri (My University, 2024)
Tutkielman aihepiirinä ovat suomalaiset kehitysvammaiset lapset ja nuoret sekä Camphill-liike. Itävallassa asunut lääketieteen tohtori Karl König perusti ystäviensä kanssa Skotlantiin kehitysvammaisille suunnatun hoitokodin vuonna 1939. He olivat sitä mieltä, että kehitysvammaisille lapsille ja nuorille on annettava samanlainen hoito ja koulutus kuin tavallisille lapsille. Camphill-yhteisössä kehitysvammaisia ei nähty yhteiskunnallisena taakkana. Se, että kehitysvammaiset lapset ja hoitohenkilökunta asuivat yhdessä, oli uutta tuohon aikaan. Suomen ensimmäinen Camphill -yhteisö rakennettiin Lahteen vuonna 1970, kun Sylvia-kotiin muuttivat ensimmäiset kehitysvammaiset lapset. Hyvinkään Sylvia-kodin tilat olivat tulleet käyttöikänsä päähän ja sen vuoksi uusia mahdollisuuksia etsittiin eri puolilta Suomea. Lahdesta osoitettiin tontti Sylvia-koti yhdistykselle ja kaikki hallinnolliset päätökset tehtiin nopeasti. Tässä Pro Gradu -tutkielmassa on käytetty lähteinä haastatteluja sekä aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta. Tutkielmassa on selvitetty suomalaisen kehitysvammahuollon historiaa ja nykytilaa.

The topic of the thesis is Finnish children and young people with developmental disabilities and the Camphill movement. Dr. Karl König, a doctor of medicine who lived in Austria, founded a care home for mentally disabled people in Scotland with his friends in 1939. They were of the opinion that children and young people with mental disabilities must be given the same care and education as normal children. In the Camphill community, people with intellectual disabilities were not seen as a social burden. The fact that children with developmental disabilities and nursing staff lived together was new at that time. Finland's first Camphill community was built in Lahti in 1970, when the first children with developmental disabilities moved into the Sylvia home. The premises of the Sylvia home in Hyvinkää had reached the end of their service life, and therefore new opportunities were sought in different parts of Finland. A plot of land in Lahti was assigned to the Sylvia-koti association and all administrative decisions were made quickly. In this master's thesis, I have used interviews and related literature as sources. The thesis examines the history and current state of Finnish developmental disability care.
Keywords: Camphill, kehitysvammaisuus, König, hoitopedagogiikka, Sylvia-koti