Generatiivisen tekoälyn integrointi ja sen riskivaikutukset pankin operaatioihin pääomamarkkinoilla : Case-tutkimus suomalaisesta pankista - Mäkitalo, Markus (My University, 2025)
Tutkielmassa tutkitaan suomalaisen pankin pääomamarkkinatoimintojen sektorilla generatiivisen tekoälyn käyttöönottoa. Tutkielma on toteutettu laadullisena case-tutkimuksena eräästä suomalaisesta merkittävästä pankista, jolla on operointia pääomamarkkinoilla. Tutkielmassa tarkastellaan generatiivisen tekoälyn integraation syvyyden tasoa prosesseihin, generatiivisen tekoälyn integraatioon ja käyttöön liittyviä riskejä pankissa, sekä uuden teknologian mukanaan tuomia hyötyjä ja etuja. Tutkielman aineisto on kerätty haastatteluilla tutkittavan pankin pääomamarkkinoilla työskenteleviltä henkilöiltä. Tutkielman teoreettinen pohja generatiivisen tekoälyn integraatiosta nojaa Moharrakkin ja Mogajin (2025) tutkimukseen generatiivisen tekoälyn integraatiosta pankkitoimintaan, sekä Feuerriegelin ym. (2024) tutkimukseen generatiivisen tekoälyn mallitasoista liiketoiminnassa. Generatiivinen tekoäly on vasta muutamassa vuodessa noussut suureksi teemaksi eri yhteiskunnan sektoreilla. Yritysten liiketoimintaa generatiivisen tekoälyn uskotaan tulevaisuudessa mullistavan merkittävästi, ja markkinoilla suuret investoinnit generatiiviseen tekoälyyn ja siihen liittyviin hankkeisiin kertovat odotusten olevan korkealla. Pankki- ja rahoitusalalla generatiivinen tekoäly on tunnistettu olevan potentiaalisesti merkittävä tuottavuuden ja tehokkuuden kehityksen ajuri. Pankkien toimiminen rahoitusmarkkinoilla on yhteiskunnan ja kansainvälisen talouden vakauden puolesta merkittävä ja vastuullinen tehtävä. Pankkien pääomamarkkinoihin keskittyvissä operaatioissa taloudelliset riskit ovat merkittävässä osassa toiminnassa, ja niiden riskienhallinta on tärkeää niin pankin taloudellisen tuloksen, kilpailukyvyn kuin rahoitusmarkkinoiden luotettavan toiminnan kannalta. Tutkittavassa pankissa hyödynnetään generatiivista tekoälyä työtehtävissä laajasti, mutta integraation taso prosesseihin pääomamarkkinaoperaatioissa ei ole vielä syvällä tasolla. Generatiivisen tekoälyn avulla ei ole pan-kissa vielä korvattu toimintoja tai kokonaisia prosesseja, mutta uuden teknologian käyttöönotosta on saatu useita hyötyjä irti. Generatiivisen tekoälyn avulla pankin pääomamarkkinaoperaatioissa datan käsittely ja ohjelmistokehitys ovat olleet suurimpia hyötyjiä käyttöönotosta. Näiden lisäksi pankissa muun muassa riskien-hallinta on kehittynyt, tuotot ovat kasvaneet, automatisaatio on edennyt ja innovaatiomahdollisuudet ovat kasvaneet. Generatiivinen tekoäly on vaikuttanut operationaalisen riskiin, mutta pankissa on pyritty kontrolloi-maan generatiivisen tekoälyn mukanaan tuomia riskejä ja tiedostettu potentiaaliset vaikutukset riskeistä. Pan-kissa odotetaan generatiivisen tekoälyn vaikuttavan työhön vielä entisestään tulevaisuudessa, mutta teknologian teknisen puolen nähdään vaativan kehittymistä ennen kuin teknologia voisi mullistaa työtä ja prosesseja perustavanlaatuisesti. Tutkielman johtopäätökset ovat, että generatiivista tekoälyä on otettu käyttöön pankin pääomamarkkinaope-raatioissa, mutta prosessikokonaisuudet eivät ole muuttuneet perustavanlaatuisesti uuden teknologian integroimisen seurauksena. Generatiivisesta tekoälystä osana operaatioita on pankissa tunnistettu useita hyötyjä, niin tehokkuuden ja tuloksen kasvun kuin riskienhallinnan kehittymisen osalta. Generatiivinen tekoäly nähdään positiivisena voimavarana liiketoiminnassa, mutta laajempaa integraatiota ja syviä prosessimuutoksia ei pankissa odoteta tapahtuvan, ennen kuin generatiivisen tekoälyn teknologian tekniset ominaisuudet kehittyvät.
Keywords: Pankki, pääomamarkkinat, tekoäly, generatiivinen tekoäly, riskit, riskienhallinta