Osituksen toimittamatta jättämisen vaikutukset - Hovikoski, Jenna (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan osituksen toimittamatta jättämisestä mahdollisesti aiheutuvia seurauksia. Ositus on puolisoiden avioeroon liittyvä, avioyhteyden purkava toimitus. Osituksen tekeminen ei ole laissa velvoitettua, ellei joku osituksen tahoista sitä vaadi. Tämä mahdollistaa sen, että etenkin avioeroon perustuvissa osituksissa, ositusta voidaan laiminlyödä. Tutkielmassa tuodaan esiin myös se, miten ositusta voidaan vaatia vielä pitkään avioeron jälkeenkin, jos se ei ole täysin perusteetonta. Tutkielmassa tuodaan esiin, se millaisia oikeusvaikutuksia lainvoimaisella osituskirjalla voi olla. Tutkimuksen tavoitteena on siten tuoda esiin eri vaikutuksia, joita osituksen toimittamatta jättämisellä voi olla. Aihetta lähestytään oikeuskirjallisuuden sekä useiden korkeimman oikeuden ratkaisujen kautta. Tutkielmassa tuodaankin esiin useita eri vaikutuksia, jotka puoltavat sitä, että ositus suositellaan toimitettavaksi. Tutkielmassa kuitenkin huomioidaan sekin, että kaikille, jotka laiminlyövät osituksen tekemisen, ei aiheudu erityisen suuria haittoja. Mahdollisia vaikutuksia voidaan löytää omaisuuden arvosta, rajoituksista omistajan asemaan, kuolinpesästä, ja verotuksesta. Osituksen toimittamisella on omat avioliiton järjestelmien katkaisevat vaikutukset, eikä ilman osituksen toimittamista nämä rajoitukset lakkaa. Vaikutukset voivat ulottua esimerkiksi kuolinpesän vaikutusten seurauksena myös puolisoiden perillisiin. Vaikutukset voivat vaihdella eronneiden puolisoiden kesken, esimerkiksi riippuen siitä, onko puolisoilla yhteistä kotia.
Keywords: avioero, ositus, ositusvaade, vallinnanrajoitus, yhteiselämän lopettaminen