Yhtenäiset vaatimukset lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtorintutkinnolle Suomessa - Lehenkari P; Tuovinen T; Alahuhta S; Risteli L; Ylöstalo P; Rämet M; Parkkila S; Kaarniranta K; Happo S; Blom N; Ritvos O; Kähäri V; et al. (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Oulussa järjestettiin 13.6.2018 lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtorintutkinnon konsensuskokous, jossa käytiin läpi vallitsevia käytäntöjä ja muutostarpeita. Ohjeellinen tutkinnon laajuus on neljä vuotta kokopäiväistä työtä, ja muodollisesti tutkinnon myöntää yhtä yliopistoa lukuun ottamatta aina vastaava tiedekunta. Ohjaajia on tyypillisesti kahdesta kolmeen, ja yksi on pääohjaaja. Seurantaryhmä on käytössä tai ollaan ottamassa käyttöön kaikissa yliopistoissa. Aktiivinen seurantaryhmä tukee merkittävästi ohjausprosessia. Väitöskirjojen asiantuntijoina toimivat esitarkastajat ja vastaväittäjät ovat yleensä muualta kuin suorituspaikan yliopistosta. Osittain tästä syystä suuria eroja eri yliopistojen tohtorintutkinnon vaatimusten välillä ei todettu. Haasteena väitöskirjatyössä on kliinisen työn paine ja nuorten kollegoiden ruuhkavuosien kuormittuminen, mitkä heikentävät mahdollisuuksia tutkimustyöhön. Myönteisiä muutoksia ovat olleet tohtoriopintojen systematisoituminen sekä ohjaamisen tason ja väitöskirjantekijöiden tuen paraneminen. Kaikki osallistuneet kannattivat käytäntöjen vakiinnuttamista ja yhtenäistämistä säännöllisellä konsensuskokoustyöskentelyllä.