Historiallinen fiktio menneisyyden kokemusten välittäjänä : Vietnamin sodan narratiivi Viet Thanh Nguyenin romaanissa The Sympathizer - Lepola, Lauri (My University, 2025)
Viet Thanh Nguyenin teos The Sympathizer (2015) on historiallinen romaani, jonka tapahtumat sijoittuvat pääosin Vietnamiin ja Yhdysvaltoihin Vietnamin sodan päätyttyä vuonna 1975. Tunnustuksen ja muistelman muotoon kirjoitettu kertomus on fokalisoitu nimettömän pohjoisvietnamilaisen vakoojan kautta, joka toimi peitetehtävässä Etelä-Vietnamin armeijan kapteenina. Romaanin kehyskertomuksena toimii tunnustus, jonka hän vakoojan tehtävän päättymisen jälkeen kirjoitti niin kutsutulla uudelleenkoulutusleirillä Pohjois-Vietnamin kommunistijohtajille. Hän palaa muistelmissaan eri vaiheisiin muutaman vuoden ajanjaksolla. Keskeinen teema on muistojen ja kokemusten käsittely – mitä menneistä tapahtumista muistetaan ja miten niistä kirjoitetaan? Tässä tutkielmassa tutkin historiallisen romaanin kykyä ja keinoja selittää menneisyyttä sekä niitä fiktiivisen narratiivin keinoja, jotka auttavat syvemmin ymmärtämään historiallisia tapahtumia. Tutkielmassani käsittelen teoksen historiallista sekä faktaan perustuvaa kontekstia ja tapahtumaympäristöä suhteessa kertomuksen fiktiivisiin elementteihin. Historiallisena romaanina The Sympathizer sisältää paljon viittauksia aktuaaliseen historiaan, mutta tarjoaa myös fiktiivisen kerronnan myötä mahdollisuuden kuvitella tapahtumia. Tutkielmassani tulen hyödyntämään uusklassisen narratologian ja hermeneutiikan teorioita. Erityisesti hermeneutiikan tulkintaan ja kerrontaan liittyvät teoriat ovat oleellisia historiallisen fiktion historiallisuutta tarkastellessa. Tutkielman lopputulema on, että historiallinen fiktio voi toimia historiankirjoitusta paremmin nimenomaan menneisyyden kokemusten välittäjänä ja moniulotteisempana tapana hahmottaa tapahtunutta. Riippuen teoksen historiallisesta tarkkuudesta se voi myös välittää tietoa historiankirjoituksen tavoin. The Sympathizer esimerkki historiallisesti tarkasta fiktiosta, joka kertoo kuvitteellisen tarinan vääristelemättä historiallisia faktoja.
Keywords: Viet Thanh Nguyen, Vietnamin sota, historia, menneisyys, fiktio, narratiivi, hermeneutiikka, muistaminen, kokemus