Vertailuperusteet ja tarjouksen suosiminen julkisissa hankinnoissa - Tuppurainen, Juho (My University, 2023)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan hankintayksikön mahdollisuutta syrjiä ja suosia tarjoajia julkisissa hankinnoissa. Tutkielma keskittyy parhaaseen hinta-laatusuhteeseen kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena ja sitä koskeviin laadullisiin vertailuperusteisiin. Tarkastelu tutkielmassa toteutetaan selvittämällä hankintayksikön harkintavallan laajuus vertailuperusteita asetettaessa. Harkintavaltaa rajoittavat hankintalaissa asetetut vaatimukset vertailuperusteille sekä hankintoja koskevat periaatteet. Hankintojen tulisi olla syrjimättömiä ja tasapuolisia, avoimia sekä suhteellisuusperiaatteen mukaisia. Tutkimus keskittyy tarkastelemaan hankinnoissa tapahtuvaa syrjintää ja suosimista Suomessa. Tutkimuksessa pyritään löytämään tarkat rajat sallittavien ja kiellettävien vertailuperusteiden välillä. Hankintoja koskeva sääntely on lähtöisin kuitenkin Euroopan Unionin oikeudesta, joten tutkielmassa käsitellään aihetta myös Unionin tasolla. Tutkielman tavoitteena on tarkastella harkintavallan rajoja käytännössä, joten tutkimus nojaa paljon oikeuskäytäntöön. Tutkimus on oikeusdogmaattinen eli lainopillinen. Tutkimus selvittää voimassa olevan sisältöä sekä sen vaikutuksia oikeuskäytännössä. Tutkimus osoittaa, että hankintayksiköiden on mahdollista suosia tiettyä tarjoajaa. Mahdollisuus suosimiseen on riippuvainen olosuhteista ja kyseisestä hankinnasta. Tuomioistuimet kuitenkin puuttuvat suosimiseen, mikäli se on riittävästi nähtävissä tapauksessa. Näin ollen hankintalaki estää suurimman osan pyrkimyksistä tarjoajan syrjintään taikka suosimiseen.
Keywords: julkiset hankinnat, paras hinta-laatusuhde, vertailuperuste, syrjintä, suosiminen, laatu