Kaupunkisegregaatio Turussa: Kolmen koulun sijaintialueiden sosioekonominen tarkastelu : Paavo-postinumeroaineistoon perustuva tutkimus - Martiskainen, Minea (My University, 2026)
Väestöryhmien ja alueiden väliset sosiaaliset ja taloudelliset erot ovat kasvaneet globalisaation ja yhteiskuntien rakennemuutoksen vuoksi. Voimistuvat erot aiheuttavat kaupunkisegregaatiota, jossa alueet ja väestöryhmät eriytyvät. Segregaation ajureina toimivat sosioekonomiset muuttujat, kuten tulotaso, koulutustaso ja työttömyys. Myös alueiden väliset erot väestörakenteessa, kuten lasten ja nuorten, opiskelijoiden ja eläkeläisten osuuksissa, muodostavat keskeisen tekijän segregaation kehitykselle. Alempi sosiotaloudellinen asema johtaa huono-osaisuuteen, joka aiheuttaa eriarvoisuutta kaupunkitiloissa. Kaupunkisegregaation ajurit heijastuvat myös koulusegregaatioon, koska lähiympäristön vaikutus lapsiin ja nuoriin on suuri. Tässä tutkielmassa tutkitaan kaupunkisegregaatiota Turussa kolmen koulun sijaintialueiden sosioekonomisten muuttujien perusteella. Valitsin kolmen koulun sijaintialueiden tarkasteltaviksi muuttujiksi väestörakenteen, keskitulot, työttömyysasteen ja korkeakoulutettujen osuuden. Tässä tutkielmassa tarkastelen tutkimuskohteiden väestörakenteen ja sosioekonomisten muuttujien eroavaisuuksia sekä sitä, miten kyseiset erot tutkimuskohteiden välillä heijastavat kaupunkisegregaation piirteitä Turussa. Turun valikoin tutkimuskohteeksi, sillä se on Suomen eriytynein kaupunki. Aineistona tässä tutkielmassa käytän Tilastokeskuksen tuottamaa Paavo-postinumeroalueittaista avointa tietoa vuodelta 2025. Aineistoa hyödynnän tilastollisin menetelmin Excel-taulukkolaskentasovelluksessa. Tässä tutkielmassa sijaintialueet on nimetty tutkimuskohteiksi 1, 2 ja 3. Analysoin aineistoa tuottamalla taulukoita ja pylväsdiagrammeja alueiden väestörakenteesta ja sosioekonomisista muuttujista. Tutkimustulokset osoittavat, että tutkimuskohde 1 eroaa merkittävästi matalamman keskitulon, alhaisempien korkeakoulutettujen osuuden sekä korkeamman työttömyysasteen alueena. Tutkimuskohde 2 sijoittuu tarkasteltavien alueiden keskelle sosioekonomisten muuttujien mukaan. Korkeampien keskitulojen, suuremman korkeakoulutettujen osuuden ja alhaisimman työttömyysasteen alueeksi muodostui tutkimuskohde 3. Lisäksi tutkimuskohteessa 1 oli eniten lapsia ja nuoria, eläkeläisten osuus oli korkein tutkimuskohteessa 2 ja opiskelijoiden osuus tutkimuskohteessa 3. Tutkimuskohteiden väliset erot kuvaavat vahvasti kaupunkisegregaatiota Turussa, jossa tietyt alueet erottuvat heikomman ja korkeamman sosiaalisen ja taloudellisen aseman omaavina. Tutkimukseni tulokset osoittavat, että tutkimuskohteiden 1–3 sosioekonomiset erot heijastavat kaupunkisegregaation piirteitä Turussa, missä segregaatio näkyy erityisesti keskituloissa, korkeakoulutettujen osuudessa ja työttömyysasteessa.
Keywords: Turku; kaupunkisegregaatio; koulusegregaatio; sosioekonominen asema; huono-osaisuus; väestörakenne; tulotaso; koulutustaso; työttömyys