Psykologisen sopimuksen rikkoutuminen : Diskurssianalyysi rikkoutumiseen johtaneista tekijöistä ja sen seurauksista - Alimattila, Emmi (My University, 2019)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitkä tekijät voivat laukaista psykologisen sopimuksen rik-koutumisen, toisin sanottuna, mitkä tekijät aiheuttavat eripuraa työntekijöiden ja työnantajien välillä. Tavoitteena oli myös selvittää, mitä psykologisen sopimuksen rikkoutumisesta saattaa seurata. Syitä ja seurauksia käsiteltiin keskustelupalstoilta kumpuavien tulkintojen kautta. Diskurssianalyysiä käyttämällä keskustelufoorumilta voitiin myös eritellä erinäisiä asenne- ja käyttäytymismalleja, joita psykologisen sopimuksen rikkoutumiseen voi liittyä. Pyrin ymmärtämään psykologisen sopimuksen rikkoutumisen syitä ja seurauksia diskurssianalyysin avulla. Aineistona tässä tutkimuksessa käytettiin Suomi24 –verkkofoorumin keskusteluja. Diskurssianalyysissä keskiössä on se konteksti, missä tutkittavasta ilmiöstä puhutaan: tässä tutkimuksessa kontekstina toimivat siis erinäiset verkkokeskustelut. Psykologisen sopimuksen rikkoutumisen syiksi muodostui kolme luokkaa: tahallinen rikkominen, tahaton rikkominen sekä yksilöön liittyvät ominaisuudet. Aineistossa tahallisena rikkomisena nähtiin epäoikeudenmukainen kohtelu työnantajan puolelta, johon sisältyi muun muassa valheellista johtamista ja lupausten rikkomista. Epäreilu kohtelu liittyi myös tahattomaan rikkomiseen, jolloin teemoiksi aineistossa nousivat esimerkiksi muiden suosiminen vailla perusteita sekä tunnollisten työntekijöiden jääminen muiden jalkoihin. Yksilöön liittyvät ominaisuudet nousivat aineistossa esille siten, että toiset työntekijät kaipasivat selvästi muita enemmän arvostusta ja kiitosta työnantajan suunnalta, jotta voisivat kokea psykologisen sopimuksensa hyvinvoivaksi. Psykologisen sopimuksen rikkoutumisen seurausten osalta irtisanoutuminen nousi vahvana esiin aineistossa. Lisäksi sekä tunnollisuus että lojaalius työnantajaa kohtaan laskivat rikkoutumisen myötä selvästi, mikä ilmeni puhunnassa esimerkiksi sairaslomien pitämisenä terveenäkin. Psykologisen sopimuksen rikkoutumista seurasivat myös aineiston mukaan muutokset asenteissa ja käytöksessä: käytös vaihteli niin aktiivisesta ongelmatilanteiden selvittämisestä aina kostotoimenpiteisiin asti. Asenteiden osalta selvää oli, että psykologisen sopimuksen rikkoutuminen nähtiin keskusteluissa ongelmatilanteena, johon pyrittiin löytämään ratkaisuja. Kokemuksia ja tuntemuksia aiheen tiimoilta jaettiin keskustelupalstalla ahkerasti, ja mieltä askarruttaviin kysymyksiin haluttiin löytää neuvoja sekä vertaistukea.
Keywords: psykologinen sopimus, diskussianalyysi