Tekoälyn rooli sijoitusneuvonnassa ja varainhoidossa - Eränne, Alex (My University, 2025)
Tekoäly on yleistynyt merkittävästi ja rahoitusalalla sitä hyödynnetään jo sijoitusneuvonnassa ja varainhoidossa. Tekoälypohjaiset sijoitusneuvontapalvelut tarjoavat mahdollisuuden tasapuolistaa pääsyä sijoitusneuvonnan piiriin. Roboneuvojat ovat yleistyneet sijoitusneuvonnassa ja varainhoidossa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Roboneuvojien avulla voidaan säästää kustannuksista ja tehdä sijoitusneuvonnasta saavutettavampaa laajemmalle käyttäjäjoukolle. Tässä tutkimuksessa selvitetään, että kuinka hyvin tekoälypohjaiset sijoitusneuvojat suoriutuvat ja minkälaisia riskejä ja haasteita niihin liittyy. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmaa varten on käyty läpi tekoälyyn, roboneuvojiin ja uuden teknologian hyväksymiseen liittyvää kirjallisuutta. Roboneuvojat auttavat sijoittajia hajauttamisessa ja ajansäästössä, mutta niiden suorituskyky riippuu palveluntarjoajasta ja käyttökontekstista. Roboneuvojat auttavat mm. alihajautettujen portfolioiden hajautuksessa, joka vähentää niiden volatiliteettia. Asenne tekoälyyn vaikuttaa halukkuuteen käyttää kyseisiä palveluita. Roboneuvojiin ja tekoälyyn yleisesti liittyy monia riskejä, kuten päätöksentekoprosessien läpinäkyvyyden puute, tietoturvariskit ja epäselvä sääntely. Näiden lisäksi vastuujako on epäselvää tilanteissa, jossa roboneuvojat tekevät virheitä. Tekoälymallien selitettävyyden puute on merkittävä ongelma. Modernit koneoppimis- ja muut tekoälyalgoritmit saattavat olla niin monimutkaisia, että niiden kehittäjätkään eivät täysin ymmärrä niiden toimintaa. Tänä päivänä tehokkaimmat tekoäly- ja koneoppimisalgoritmit eivät ole kovin selitettäviä. Vaikka selitettävyyden lisääminen auttaisi ymmärtämään järjestelmiä paremmin ja helpottaisi niiden puutteiden korjaamista, suorituskyky saattaa laskea, mikäli tekoälymallien selitettävyyttä halutaan parantaa. Tekoälyllä on mahdollista mullistaa sijoitusneuvonta ja varainhoito. Ihmisneuvojat ovat yleensä kalliita, jonka takia monilla ei ole mahdollisuutta käyttää heitä sijoitustensa tekemisen apuna. Roboneuvojat voisivat tehdä sijoitusneuvonnasta saavutettavampaa tarjoamalla kustannustehokkaan ja automatisoidun ratkaisun varainhoitoon. Laajamittainen hyödyntäminen vaatii kuitenkin luottamuksen rakentamista ja tarvittavan sääntelyn kehittämistä. Tekoälymallien päätöksentekoprosessit eivät aina ole selkeitä, eivätkä käyttäjät aina tiedä, millä perusteilla he ovat saaneet neuvoja. Hybridimallit, joissa ihminen ja tekoäly tekevät yhteistyötä, voivat lisätä päätöksentekoprosessien ymmärrettävyyttä. Sen lisäksi on mahdollista, että ne pystyvät korjaamaan toistensa virheitä, mikä saattaa auttaa tarkentamaan päätöksentekoprosesseja.
Keywords: tekoäly, roboneuvoja, sijoitusneuvonta, varainhoito, mustalaatikko