Arvopaperisijoitustoiminnan yhtiöittäminen verotuksessa - Pylvänäinen, Ari (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielman aiheena on tutkia arvopaperisijoitustoimintaan liittyvää vero- ja yhtiölain-säädäntöä kun sijoittajana toimii luonnollinen henkilö tai osakeyhtiö. Luonnollinen henkilö voi omistaa joko itse suoraan arvopaperiomistuksensa tai välillisesti osake-yhtiön kautta, jolloin yhtiötä voidaan kutsua myös holdingyhtiöksi. Sijoitustoiminnassa verotus kohdistuu pääasiassa joko luovutusvoittoihin tai osinkotuottoihin. Tutkielman tarkoituksena on tutkia myös mitkä taloudelliset tai liiketoiminnalliset seikat voivat vaikuttaa sijoittajan yhtiöittämispäätökseen aihetta sääntelevän lainsäädännön ohella, sekä missä tilanteissa ja millaiselle sijoittajalle sijoitustoiminnan yhtiöittäminen voi olla hyödyllinen ratkaisu suoraan arvopaperisijoittamiseen nähden. Tutkimusmetodeina ovat sekä lainoppi että rahoitusteoria. Pääasiallisena lähdemateriaalina toimivat oikeuskirjallisuus, viranomaisohjeistukset sekä oikeuskäytäntö. Kysymykseen yhtiöittämisen hyödyllisyydestä ei ole yksiselitteistä vastausta ja yhtiöittämisen hyötyjä tulee tarkastella tapauskohtaisesti. Sijoitusyhtiön perustamisen kannattavuuteen vaikuttavat muun muassa käytettävissä oleva varallisuus, odotettavissa olevien tuottojen määrä, kaupankäynnin aktiivisuus sekä missä vaiheessa sijoitustoimintaa yhtiö perustetaan. Yhtiöittämistä voi puoltaa myös sijoitus-varallisuuden keskittäminen. Olennaisin sijoitusyhtiön kannattavuuteen vaikuttava tekijä on veronmaksun lykkäävä vaikutus kun varallisuus jää vain yhteisöveron mukaan verotettavaksi eikä voittoa jaeta omistajille. Muita etuja ovat mm. elinkeinotoiminnan tulolähteen laajat menovähennysmahdollisuudet, voitonjaon järjestely esimerkiksi palkan, osingonjaon sekä pääomapalautusten muodossa, liikkeen luovutuksen ja sukupolvenvaihdoksen verotuksellinen edullisuus sekä arvopaperisijoitustoiminnan laajentaminen esimerkiksi konsernirakenteeseen tai muuhun liiketoimintaan. Käsittelyssä olevat tulolähdejaon poistuminen osakeyhtiöiden kohdalla sekä osake-säästötili vaikuttavat myös yhtiöittämisen kannattavuuteen.