Henkilöstön vapaaehtoisen vaihtuvuuden hallinta inhimillisen pääoman johtamisen ja mittaamisen avulla : Case Tilintarkastusyhteisöt - Rautakumpu, Elisa (My University, 2020)
Yritysten työntekijöiden inhimillisellä pääomalla on yleisesti todettu olevan positiivinen yhteys yrityksen taloudelliseen menestymiseen. Tämä merkitys on vuosien saatossa kasvanut, kun tietointensiivinen toiminta ja asiantuntijatyö ovat lisääntyneet työympäristöissä. Kun henkilöstö on korkeasti koulutettuja asiantuntijoita, on heidän inhimillinen pääomansa myös korkea. Kuitenkin yrityksen menestymisen pohjautuessa inhimillisiin tekijöihin, sisältyy tähän myös huomattavia riskejä. Inhimillisen pääoman yksi merkittävimmistä riskeistä on osaamisen menettäminen henkilöstön irtisanoutumistilanteissa. Mitä korkeampi yrityksen henkilöstön inhimillinen pääoma on, sitä merkittävämpi riski henkilöstön vapaaehtoinen vaihtuvuus on. Vapaaehtoinen vaihtuvuus on kuitenkin osa monien yritysten arkipäivää, eikä sitä voida täysin poistaa. Tämän vuoksi vapaaehtoisten vaihtuvuustapahtumien hallitseminen nykyaikaisissa yrityksissä tulisi olla olennainen osa toimintaa. Hallinnassa voidaan hyödyntää inhimillisen pääoman johtamisen keinoja, jolla voidaan sitouttaa henkilöstöä ja minimoida osaamisen menettämisestä aiheutuvia negatiivisia seurauksia. Mittaamisella voidaan tukea vapaaehtoisen vaihtuvuuden hallintaa määrittämällä yritykselle keskeisimpiä alueita, joihin keskitetään toimenpiteitä. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, jonka tutkimusmetodina on käytetty tapaustutkimusta. Tutkimuksessa tutkitaan kolmea suurta tilintarkastusyhteisöä. Inhimillisen pääoman korkea arvo sekä vapaaehtoisen vaihtuvuuden suuri merkitys yrityksessä toimivat case-yritysten valintaperusteina. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastattelujen avulla haastattelemalla case-yritysten henkilöstöhallinnon asiantuntijoita. Tutkimuksen perusteella inhimillisellä pääomalla oli huomattava merkitys case-yritysten taloudelliseen suoriutumiseen. Myös vapaaehtoisella vaihtuvuudella oli odotettavan merkittävä rooli case-yritysten riskienhallinnassa. Tutkimuksen tuloksissa havaittiin, että case-yrityksissä hyödynnetään inhimillisen pääoman johtamisen eri keinoja vapaaehtoisen vaihtuvuuden hallinnassa. Hallintaa myös tuetaan aktiivisesti mittaamisen avulla. Tilintarkastusyhteisöjen liiketoimintaa koskevat erityispiirteet kuitenkin määrittävät sovellettavissa olevien keinojen hyödyllisyyttä sekä niiden painotusta vaihtuvuuden hallinnassa.
Keywords: inhimillinen pääoma, vapaaehtoinen vaihtuvuus