Affektit hoivatyössä : Teemakirjoitusten analyysi tunteiden vaikutuksesta hoivatyön kulttuuriin - Saarinen, Sini (My University, 2021)
Tutkielmassa analysoidaan tunteiden vaikutuksia hoivatyöhön. Hoivatyö on yhteiskunnalle merkittävä ala, jonka merkitys kasvaa entisestään väestön ikääntyessä. Tutkielmassa tarkastellaan hoivatyötä hoivaajan näkökulmasta ja keskitytään työkulttuurin arkeen. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia affektiivisia kuvioita hoivatyössä ilmenee, sekä tarkastella mitä affektit saavat hoivatyön arjessa aikaan. Analyysi on myös keino perehtyä hoivatyöntekijän arkiseen tunnekokemukseen ja siten tutkielma pyrkii myös lisäämään hoivan arvostusta lukijoiden samaistumisen kautta. Affektit eli ruumiillistuneet tunteet ovat tutkielman teoreettinen lähtökohta ja analyysin pääkäsite yhdessä hoivan käsitteen kanssa. Affekti tarkoittaa tässä tutkielmassa liikettä eri subjektien välillä ja liikkeestä muodostuvia kuvioita Margaret Wetherellin ja Sarah Ahmedin affektiteorioiden mukaan. Tutkielman aineisto koostuu 24 kappaleesta keväällä 2021 kerättyjä teemakirjoituksia. Teemakirjoituspyyntö perustuu kolmen kuvaparin arviointiin, joiden avulla kirjoituspyyntöön vastanneet ovat arvioineet omassa työssä kokemiaan tunteita. Teemakirjoituspyynnöt on analysoitu lähilukemalla affektin käsitteen kanssa. Tutkielmassa tarkastellaan tutkijan omaa positiota suhteessa hoivaan ja arvioidaan kirjallisen aineiston soveltuvuutta affektien tulkintaan. Kirjallinen aineisto toimii osittain affektin tulkinnassa ja sen kautta voi löytää tiivistyneitä affektiivisia pisteitä. Hoiva itsessään on ristiriidassa sille asetettujen rajojen ja tavoitteiden kanssa, jolloin hoivan hallitsemattomuus ja kapina siirtyvät lopulta kiireen ja ruumiin kurittomuuden kautta hoivatyöntekijöihin. Hoivatyöstä muodostuu ruumiillinen tunnekuvio, jonka vallitsevin tunne on kiire. Arkisen työn taustalla humisee hälinä, mutta hoivaa määrittää myös rytmi. Hoivatyön rytmi ylläpitää tunnetta hallinnasta ja lisää hoivatyöntekijöiden tunnetta työn mielekkyydestä ja arvostuksesta. Ammattitaitoinen hoiva perustuu vuorovaikutukseen, jota tehostetaan kosketuksella. Hoivatyön positiivisimmat tunteet koetaan hoivattavan kanssa vuorovaikutuksessa ja empatiaa välitetään kosketuksen kautta. Hoivatyön tunteet liikkuvat yksilön, hoivattavan ja yhteiskunnan välillä.
Keywords: affekti, tunteet, arki, hoiva, hoivatyö, ammattiryhmä, työkulttuuri, lähiluku, teemakirjoitus