Ohutneulabiopsia pään ja kaulan alueen tuumoreiden diagnostiikassa, sen osuvuus Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja palpaatio-ohjatun ja ultraääniohjatun ohutneulabiopsian osuvuuden vertailu - Sirviö, Miika (My University, 2023)
Pään ja kaulan alueen tuumoreiden hoidon onnistumisessa keskeistä on mahdollisimman nopea diagnoosiin pääseminen. Ensilinjan tutkimuksiin Suomessa ja maailmalla lukeutuu ohutneulanäyte, koska se on herkkä, edullinen ja suhteellisen yksinkertainen tutkimus. Lisäksi sen haitat tutkittavalle ovat vähäiset. Näytteen voi ottaa kuka tahansa näytteenoton osaava lääkäri, mutta yleisesti tutkimuksen tekee patologi tai radiologi. Näytteenoton voi tehdä palpaatio-ohjauksessa tai ultraääniohjauksessa. Maailmalla tehtyjen tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että ultraääniohjatun ohutneulanäytteen osuvuus olisi parempi kuin palpaatio-ohjatun. Patologi analysoi saadun sytologisen materiaalin ja tekee siitä lausunnon, jota käytetään jatkohoidon suunnittelussa. Ohutneulanäytteen diagnostinen arvo on tekijäriippuvainen asia, minkä vuoksi tutkimus on parhaimmillaan silloin, kun sen tekee joku, joka pystyy säännöllisesti pitämään taitoa yllä. Tässä tutkimuksessa tarkoitus oli selvittää ohutneulanäytteen osuvuus pään ja kaulan alueen tuumoreiden diagnostiikassa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja vertailla palpaatio-ohjattua ja ultraääniohjattua ohutneulabiopsiaa. Tutkimusaineisto koostui kaikista pään ja kaulan alueen tuumoreiden vuoksi vuonna 2020 Turun yliopistollisen keskussairaalan päätyneistä potilaista, joilta otettiin ohutneulabiopsia. Tutkittavat kerättiin hakemalla lista potilaista, joille oli kirjattu ohutneulanäytetutkimuksen toimenpidekoodi ja käymällä manuaalisesti läpi heidän potilaskertomuksensa. Tutkittavat jaettiin ryhmiin sen perusteella, oliko näyte otettu palpaatio- vai ultraääniohjauksessa ja edelleen alaryhmiin sen perusteella, mikä sytologisen arvion tulos oli verrattuna histologiseen diagnoosiin. Tutkittavia oli yhteensä 117. Palpaatio-ohjatun ohutneulabiopsian sensitiivisyys oli 77,3 %, spesifisyys 94,4 % ja osuvuus pahanlaatuisuuden määrittämisessä 87,9 %. Vastaavat luvut ultraääniohjatulle ohutneulabiopsialle olivat 60,0 %, 100,0 % ja 76,5 %. Täsmällinen diagnoosi palpaatioohjatulla näytteellä saatiin 74,1 %:ssa ja ultraääniohjatulla 47,1 %:ssa, kun verrattiin histologiseen diagnoosiin. Riittämättömiä näytteitä oli palpaatio-ohjatuista 35,6 % ja ultraääniohjatuista 37,0 % eikä näitä käytetty edellisten laskelmissa.
Keywords: tuumori, ohutneulanäyte, palpaatio-ohjaus, ultraääniohjaus