Uhka hyvinvointivaltiolle? Nuorten väkivaltarikollisuus Suomessa ja Ruotsissa - Leppä, Aino (My University, 2025)
Viime vuosien uutiset nuorten väkivaltaisen käyttäytymisen lisääntymisestä Suomessa ja Ruotsissa ovat herättäneet huolta ja vilkasta keskustelua. Suomessa pelko "Ruotsin tien" seuraamisesta on noussut esiin etenkin sosiaalisessa mediassa ja poliittisessa keskustelussa. Tutkimukseni tarkastelee nuorten väkivaltaista ja rikollista käyttäytymistä vertailevasti Suomessa ja Ruotsissa hyödyntäen virallisten tilastojen ohella kahta itseraportointiin perustuvaa kyselyaineistoa: suomalaista Nuorten rikollisuuskyselyä (2020) ja ruotsalaista Skolundersökning om brott -kyselyä (2021). Tutkimusote on kvantitatiivinen ja eksploratiivinen. Teoreettisena viitekehyksenä toimii Robert K. Mertonin teoria sosiaalisesta paineesta, jonka avulla tarkastellaan sosiaalisten paineiden ja normien vaikutusta poikkeavaan käytökseen. Tutkimus keskittyy erityisesti väkivaltaiseen käyttäytymiseen ja sen yhteyksiin sosiodemografisiin taustatekijöihin, kuten sukupuoleen ja perhetaustaan. Tutkimuksessa tarkastellaan, viitataanko nuorisorikollisuudella Suomessa ja Ruotsissa samaan ilmiöön vai eriytyviin yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Tulosten perusteella molemmissa maissa korostuvat samankaltaiset taustatekijät, kuten sosiaaliset paineet ja normien hämärtyminen, mutta väkivallan muodoissa ja vakavuudessa on eroja: Ruotsissa vakava väkivalta ja aseiden käyttö ovat yleisempiä, kun taas Suomessa huoli ilmiön nuorentumisesta ja leviämisestä korostuu. Vaikka ilmiö näyttäytyy eri tavoin, taustalla vaikuttavat osin yhteneväiset mekanismit. Tutkimus tarjoaa tietopohjaa ilmiön ymmärtämiseen ja ennaltaehkäisevien toimien kehittämiseen.
Keywords: nuorisorikollisuus, nuorisoväkivalta, sosiaalisten paineiden teoria, Robert K. Merton