Hammasimplantit potilailla, joilla on suun limakalvosairaus - Hankimaa, Satu (My University, 2022)
Tämän syventävän opinnäytetyön tarkoituksena on perehtyä kirjallisuuteen koskien hammasimplanttihoitoa potilailla, joilla on suun limakalvosairaus. Keskeisin limakalvosairaus tässä työssä on suun punajäkälä ja suun punajäkälän kaltaiset muutokset. Implanttihoidot yleistyvät proteettisena hoitovaihtoehtona irtoprotetiikan ja perinteisen kruunu-ja siltaprotetiikan rinnalla. Implanttihoidossa keinojuuri asennetaan luuhun, jonka päälle tehdään proteettinen rakenne. Implantin ja suun limakalvon välille muodostuu ien-hammasliitosta vastaava rakenne, joka toimii muun muassa mekaanisena esteenä mikrobeille. Tavallisten irtoproteesien käyttö voi suun limakalvosairauksista kärsiville potilaille olla vaikeaa limakalvon haurauden ja haavaumien takia. Proteesien aiheuttama paine ja liike voivat aiheuttaa ärsytystä, haavaumia ja kipua suun limakalvoille. Implanttikantoiset proteesit vähentävät limakalvokontaktia ja voivat olla hyödyllisiä suun limakalvosairauksista kärsiville potilaille.