Kouluterveydenhoitajien näkemykset alakouluikäisten lasten elintavoista ja psykososiaalisesta hyvinvoinnista - Cedercreutz, Nea (My University, 2026)
Elintavat ja psykososiaalinen hyvinvointi ovat keskeisiä lasten terveyteen vaikuttavia tekijöitä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Sekä Suomessa että kansainvälisesti lasten ylipaino ja ahdistusoireilu ovat kasvussa, mikä on lisännyt toimia lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kouluterveydenhoitajien rooli lasten terveellisten elintapojen ja psykososiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä on tunnistettu keskeiseksi mutta tutkimusta kouluterveydenhoitajien näkemyksistä liittyen alakouluikäisten lasten terveyteen ja hyvinvointiin on tehty vähän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata kouluterveydenhoitajien näkemyksiä alakouluikäisten lasten elintavoista ja psykososiaalisesta hyvinvoinnista. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää kouluterveydenhoitajien terveydenedistämistyön kehittämiseen. Tutkimus koostuu kuvailevasta kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä tutkimuksesta. Empiirinen tutkimus toteutettiin laadullisena kuvailevana tutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puoliavointa sähköistä kyselylomaketta. Tutkimuksen kohderyhmänä oli Varsinais-Suomen kouluterveydenhoitajat, jotka työskentelivät alakouluikäisten lasten kanssa. Tutkimukseen osallistui kahdeksan kouluterveydenhoitajaa. Aineiston analyysissä käytettiin temaattista analyysia ja kvantifiointia summatiivista analyysia mukaillen. Kouluterveydenhoitajien näkemysten mukaan alakouluikäiset lapset syövät pääsääntöisesti terveellisesti ja nukkuvat riittävästi. Alakouluikäiset lapset kuitenkin liikkuvat liian vähän ja psykososiaalisia riskitekijöitä on havaittavissa. Vanhemmilla ja ympäristöllä on merkittävä rooli alakouluikäisten lasten elintavoissa ja psykososiaalisessa hyvinvoinnissa. Elintapojen ja psykososiaalisen hyvinvoinnin puheeksi ottaminen koetaan pääosin helpoksi. Kouluterveydenhoitajien näkemysten mukaan elintapoihin ja psykososiaaliseen hyvinvointiin liittyviä mittareita ja menetelmiä tarvitaan enemmän. Yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasolla tarvitaan toimia lasten terveellisten elintapojen ja psykososiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Perhekeskeisiä menetelmiä on tarpeen kehittää tukemaan kouluterveydenhoitajien ohjaustyötä ja edistämään lasten terveellisiä elintapoja sekä psykososiaalista hyvinvointia. Lisää tutkimusta tarvitaan alakouluikäisten lasten elintavoista ja psykososiaalisista riskitekijöistä.

Health behaviors and psychosocial well-being are key factors of children’s health, and they are interconnected. Both in Finland and internationally, childhood overweight and symptoms of anxiety are on the rise, which has increased efforts to promote children’s health and well-being. The role of school nurses in promoting healthy behaviors and psychosocial well-being in children has been recognized as central; however, there is limited research on school nurses’ perspectives regarding the health and well-being of primary school-aged children. The aim of this study was to describe school nurses’ perspectives on the health behaviors and psychosocial well-being of primary school-aged children. The aim of the study was to produce knowledge that can be utilized in the development of health promotion work carried out by school nurses. The study consists of a descriptive literature review and an empirical study. The empirical part was conducted as a qualitative descriptive study, and data were collected using a semi-structured electronic questionnaire. The target group consisted of school nurses working with primary schoolaged children in the Turku region. Eight school nurses participated in the study. The data were analyzed using thematic analysis and quantification following a summative approach. School nurses perceived that primary school-aged children generally have healthy diets and sufficient sleep. However, they engage in insufficient physical activity, and psychosocial risk factors are observed. Parents and the surrounding environment play a significant role in children’s health behaviors and psychosocial well-being. Addressing health behaviors and psychosocial well-being was generally perceived as easy. School nurses also indicated a need for more instruments and methods related to health behaviors and psychosocial well-being. Actions are needed at the individual, community, and societal levels to promote children’s healthy behaviors and psychosocial well-being. There is a need to develop family-centered methods to support school nurses’ counseling work and to promote children’s healthy behaviors and psychosocial well-being. Further research is needed on the health behaviors and psychosocial risk factors of primary school-aged children.
Keywords: Alakouluikäinen; elintavat; psykososiaalinen hyvinvointi; kouluterveydenhoitaja; terveyden edistäminen; primary school-aged child; health behavior; psychosocial well-being; school nurse; health promotion