Kotimainen alkutuotanto ja sen vaikutus ruokajärjestelmän häiriönsietokykyyn Suomessa - Tuuppa, Karita (My University, 2026)
Tutkielma käsittelee kotimaista alkutuotantoa ja sen merkitystä Suomen ruokajärjestelmän häiriönsietokykyyn. Viime vuosien globaalit kriisit, kuten ilmastonmuutoksen eteneminen ja geopoliittiset jännitteet, ovat nostaneet esiin huolen siitä, kuinka Suomen ruokajärjestelmä kykenee vastaamaan toimintaympäristössään tapahtuviin äkillisiin muutoksiin ja turvaamaan ruoan saatavuuden erilaisissa häiriötilanteissa. Alkutuotannon rooli on keskeinen, sillä se on yksi ruokajärjestelmän kulmakivistä ja vaikuttaa toiminnallaan suoraan järjestelmän vakauteen ja toimintakykyyn. Tutkielmassa hyödynnettiin tieteellisiä artikkeleja, raportteja sekä tilastotietoja kotimaisesta alkutuotannosta. Tulokset osoittivat, että vakaalla pohjalla oleva kotimainen alkutuotanto lisää ruokajärjestelmän resilienssiä esimerkiksi vähentämällä riippuvuutta tuontiraaka-aineista. Maataloustuotannon jatkuvuus, tuotantopanosten saatavuus sekä poikkeustilanteiden kannalta riittävä tuotantokapasiteetti nousivat keskeisiksi tekijöiksi ruoka- järjestelmän häiriönsietokyvyn vahvistamisessa. Samalla tunnistettiin useita haasteita, kuten maataloustuotannon kannattavuusongelmat, riippuvuus ulkomaisista tuotantopanoksista sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat riskit, jotka voivat heikentää alkutuotannon toimintakykyä ja siten koko ruokajärjestelmän vakautta. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että kotimaisen alkutuotannon tukeminen ja etenkin sen tuotantopotentiaalin ylläpitäminen kriisitilanteita varten on keskeistä Suomen ruokajärjestelmän häiriönsietokyvyn kannalta. Varautuminen, joustavat tuotantorakenteet ja maataloustuotannon jatkuva kehittäminen voivat edelleen parantaa ruokajärjestelmän kykyä sopeutua häiriöihin ja palautua niistä. Tulevaisuudessa ruokajärjestelmän resilienssi edellyttää erityisesti pitkäjänteisiä toimia, kuten alkutuotannon kannattavuuden vahvistamista ja energiaomavaraisuuden parantamista, jotta tuotannon jatkuvuus voidaan turvata ja keskeisten resurssien saatavuus varmistetaan myös poikkeustilanteissa.
Keywords: alkutuotanto; elintarvikeketju; häiriönsietokyky; riskienhallinta; ruokajärjestelmä; ruokaturva