Avioeroon liittyvät tunteet ja erosta selviytyminen suomalaismiesten kokemana internetin keskustelupalstoilla - Tuokkola, Teija (My University, 2019)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää millaisia avioeroon liittyviä tunnekokemuksia sekä eroselviytymiskokemuksia miehet ilmentävät internetin keskustelupalstoilla. Tutkimuksen kohteena olivat avioeron kokeneet miehet. Tutkimus toteutettiin laadullista tutkimusmenetelmää käyttäen ja aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmää soveltaen. Tutkimusaineisto koostui sadasta kahdelta internetin keskustelupalstalta kerätystä viestistä, joita analysoimalla muodostin kategorioita. Kategoriat ilmentävät miesten esille tuomia avioeroon liitettyjä tunnekokemuksia ja erosta selviytymisen tekijöitä. Tutkimustulosten pohjalta oli paikannettavissa tunnekokemuksiin liittyen viisi kategoriaa, jotka ilmentävät miesten nimeämiä tärkeimpiä avioeroon liittyviä tunteita. Kategoriat ovat tärkeysjärjestyksessään: avioerosta sokissa, erosta helpottunut, suru avioliiton päätyttyä, avioliiton loppu oli katkeruuden alku sekä avioeron jälkeen ahdistunut, voimaton ja yksin. Avioero näyttäytyi erityisesti sokkina, mutta lähes yhtä usein miehet pitivät avioeroa helpotuksena, jolloin eron jälkeinen elämä näyttäytyi positiivisena. Miesten kokema erosta selviytyminen jakautui kahteen pääluokkaan: onnistuneesti prosessoitu ero ja käsittelemätön tai keskeneräinen ero. Onnistuneesti prosessoitu ero -pääluokka sisältää neljä alaluokkaa: käsitellyt aktiivisesti eroa tai hyväksynyt tapahtuneen, ihmissuhteet eronneen tukena, oman hyvinvoinnin edistäminen sekä uusi elämä. Käsittelemätön tai keskeneräinen ero -pääluokka sisältää myös neljä alaluokkaa: eroprosessin alussa toiveikkuus tuesta vs. epätoivoiset teot, tunteiden turruttaminen, hyväksynnän hakeminen ulkopuolisilta sekä vahingonilo entisen puolison nykytilanteesta. Eroprosessin aktiivinen käsittely osoittautui tärkeimmäksi eroprosessia eteenpäin vieväksi tekijäksi. Eron käsittelemättömyys puolestaan ilmeni erityisesti eroprosessin ollessa alussa. Toisaalta käsittelemätön avioero näyttäytyi myös eroselviytymistä estävien keinojen haitallisina yhdistelminä. Tutkimuksen perusteella suomalaismiehet käyttävät erotilanteessa erittäin harvoin ammattiapua. Suomalaismiesten kokemia avioeroja tulisi tutkia edelleen, jotta saataisiin perusteellisempaa tietoa esimerkiksi siitä, millaiset tekijät ja auttamisen muodot edesauttavat eroselviämistä. Lisäksi olisi tärkeää selvittää, miten erilaiset eropalvelut tavoittaisivat miehet paremmin.
Keywords: avioero, mies, tunnekokemus, eroselviytyminen