Globaali ja lokaali sukupuoli sosiaalityössä : Etnografinen tutkimus sosiaalityöstä ja sukupuolesta Tansaniassa - Laine, Elina (My University, 2019)
Tutkin sukupuolen merkitystä sosiaalityössä Tansaniassa. Sitoudun intersektionaalisen sukupuolen lähestymistapaan ja tarkastelen kolonialismia sekä patriarkaalista rakennetta suhteessa naisten ja tyttöjen asemaan. Tyttöjen ja naisten toimijuutta lähestyn yksilöllisenä toimintana, mutta myös rakenteiden rajoittamana. Sosiaalityö rakentuu sitä ympäröivässä kulttuurisessa ja paikallisessa kehyksessä. Samalla linkitin tutkielman viitekehyksen globaaliin sosiaalityöhön, jonka keskiössä on ihmisoikeusien edistäminen. Keräsin aineiston etnografisella tutkimusotteella kolmen kuukauden sosiaalityön harjoittelun aikana Tansaniassa. Pohdin positioni merkitystä ja tarkastelen ruumiintietoa osana kenttäkokemusta. Aineisto koostuu havaintopäiväkirjasta, haastatteluista ja tansanialaisten sosiaalityöntekijöiden sekä suomalaisten sosiaalityön opiskelijoiden kirjoituksista. Analyysissa hyödynnän ristiinlukemista, teemoittelua sekä sosiaalityön yksilöllisen ja yhteiskunnallisen tason hahmottamista. Osoitan sukupuolen merkityksen hierakkisessa sukupuolijärjestyksessä, jota sosiaalityöntekijät ylläpitävät ja kyseenalaistavat. Seksuaalisuuteen liittyvät tabut todentuvat sosiaalityön toimintaympäristössä, jota kehystävät maaseudun haastavat olosuhteet. Sosiaalityössä tytöille ja naisille tuotettiin erilaisia toimijuuksia, joihin liittyy kulttuurisia ja yhteiskunnallisia rajoitteita, mutta myös kollektiivisen hyvinvoinnin ja emansipatorisen identiteetin vahvistamista. Sukupuolineutraali sosiaalityö on ongelmallista, koska sukupuoli on alati läsnä sosiaalityössä. Tansanialaisten ja suomalaisten sosiaalityöntekijöiden kirjoituksien erot tuovat esille sosiaalityön kulttuurisidonnaisuuden, tansanialaisen sosiaalityön kivijalka on yhteisöperustainen toiminta. Globaalit ja lokaalit poliittiset päätökset koskettavat haavoittuvassa asemassa olevia naisia ja tyttöjä. Näitä purkaakseen sosiaalityön koulutuksen on tarjottava seksuaaliterveyteen ja globaaliin lukutaitoon liittyvää opetusta.
Keywords: sukupuoli, tansanialainen sosiaalityö, globaali sosiaalityö, etnografia