Imetysohjauksen toteutuminen ennen ja jälkeen Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönoton – äitien näkökulma - Lojander, Jaana (My University, 2021)
Vauvamyönteisyysohjelma (Baby-Friendly Hospital Initiative) on UNICEFIN ja WHO:n perustama ohjelma, jonka tavoitteena on imetyksen edistäminen. Ohjelman keskiössä ovat ”Kymmenen askelta onnistuneeseen imetykseen” - vauvamyönteiset imetysohjauskäytännöt. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ja vertailla äitien näkemyksiä Vauvamyönteisyysohjelman mukaisen (vauvamyönteisen) imetysohjauksen toteutumisesta ennen ja jälkeen Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönoton. Lisäksi tutkittiin taustamuuttujien yhteyttä vauvamyönteisen imetysohjauksen toteutumiseen. Hypoteesina oli, että imetysohjaus on äitien näkökulmasta tarkasteltuna vauvamyönteisempää käyttöönoton jälkeen kuin ennen käyttöönottoa. Tavoitteena oli arvioida Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönoton jälkeisiä muutoksia imetysohjauksessa äitien näkökulmasta tarkasteltuna. Tiedon avulla voidaan arvioida Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönoton vaikutusta sairaalan imetysohjaukseen. Kvasikokeellisen ennen-jälkeen tutkimuksen kohdejoukkona olivat sairaalassa synnyttäneet äidit. Aineistonkeruumenetelmänä oli tätä tutkimusta varten kehitetty kyselylomake, jolla mitattiin vauvamyönteisen imetysohjauksen toteutumista sairaalassa äitien näkökulmasta. Kyselylomake perustui WHO:n ”Kymmenen askelta onnistuneeseen imetykseen” – suositukseen vauvamyönteisestä imetysohjauksesta. Aineisto (n=162) kerättiin ennen Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönottoa vuonna 2017 ja (n=163) Vauvamyönteisyyssertifikaatin myöntämisen jälkeen vuonna 2019. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin. Äitien näkemysten perusteella vauvamyönteinen imetysohjaus toteutui paremmin Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönoton jälkeen kuin ennen käyttöönottoa. Suurin osa kyselylomakkeella mitatuista vauvamyönteisistä imetysohjauskäytännöistä toteutui paremmin ohjelman käyttöönoton jälkeen kuin ennen käyttöönottoa. Vauvamyönteisen imetysohjauksen toteutumiseen yhteydessä olleet taustatekijät erosivat toisistaan ennen ja jälkeen Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönoton. Ennen ohjelman käyttöönottoa uudelleensynnyttäjät ja äidit, jotka olivat synnyttäneet lapsen matalilla Apgarin pisteillä (< 7) kokivat sairaalan imetysohjauksen vähemmän vauvamyönteisenä kuin ensisynnyttäjät ja yli 7 Apgarin pisteiden lasten äidit. Ohjelman käyttöönoton jälkeen varhaisemmilla raskausviikoilla (< rv 37) synnyttäneet äidit kokivat vauvamyönteisen imetysohjauksen toteutuvan keskimäärin heikommin kuin täysiaikaisena (> 37) synnyttäneet äidit. Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönotto muutti sairaalan imetysohjausta vauvamyönteisemmäksi synnyttäneiden äitien näkökulmasta. Vauvamyönteisyysohjelman käyttöönotto paransi vauvamyönteisen imetysohjauksen toteutumista erityisesti uudelleensynnyttäjien kohdalla. Erityistä huomiota ja lisää tutkimusta tulisi kohdentaa ennenaikaisesti synnyttäneiden äitien vauvamyönteisen imetysohjauksen toteutumiseen.
Keywords: Vauvamyönteisyysohjelma, Kymmenen askelta onnistuneeseen imetykseen, imetysohjaus