Spädbarnspsykiatri fokus på föräldraskapets kärna - Pajulo Marjukka (Finland, 2022)
Spädbarnspsykiatrin har redan en längre tid varit ett område inom barnpsykiatrin med särskilt aktiv teoribildning och forskning. De senaste åren har man bättre börjat förstå vilken betydelse faktorer under graviditeten har för förälder-barnförhållandet och för barnets senare utveckling, och behovet av att utveckla tidiga interventioner redan under graviditeten är stort.
I Finland har vi fått goda erfarenheter av mentaliseringsinriktat arbete. Mentaliseringsförmåga innebär att föräldern har intresse och förståelse för barnets eget fristående sinne och erfarenheter. Det är av central betydelse att stärka denna förmåga för att värna om förhållandet mellan föräldern och barnet, särskilt i familjer med hög psykosocial risk. Inom vanliga familjer används arbete med förälderns mentalisering för att främja smidig växelverkan mellan familjemedlemmarna och på så sätt förebygga missförstånd och störningar i interaktionen.