Millaisia haasteita luokanopettajat kohtaavat S2-oppilaiden arvioinnissa? : Luokanopettajien kokemus omista kyvyistä arvioida S2-oppilaita - Janei, Sanni (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella luokanopettajien kokemuksia suomea toisena kielenään puhuvien (S2) oppilaiden arvioinnista sekä siinä koetuista haasteista. Tutkimus toteutettiin monimenetelmällistä tutkimusmenetelmää hyödyntäen, jossa yhdistyivät sekä laadulliset, että määrälliset tutkimusmenetelmät. Tutkimuksen aineisto kerättiin sähköisellä, strukturoidulla Webropol-kyselylomakkeella ja tutkimukseen osallistui 12 luokanopettajaa. Kyselylomake sisälsi sekä Likert-asteikon väittämiä, että avoimia kysymyksiä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että luokanopettajat systemaattisesti huomioivat suomea toisena kielenään puhuvien oppilaiden kielitaustan toteuttaessaan arviointia. Tuloksista kävi ilmi, että vaihtelevien arviointimenetelmien tarjoaminen on vakiintunut osa luokanopettajien arviointikäytäntöjä. Keskeisenä haasteena suomea toisena kielenään puhuvien oppilaiden arvioinnissa nousivat ajanpuute, kieli- ja sisältöosaamisen erottamisen vaikeus sekä erityistä kielellistä osaamista vaativat tehtävät. Luokanopettajat kokivat omat valmiutensa toteuttaa monipuolista arviointia pääosin riittäviksi, mutta kokivat myös epävarmuutta tilanteissa, joissa oppilaan kielitaito vaikeutti osaamisen osoittamista. Arvioinnin tukena opettajat hyödynsivät muun muassa suullisia näyttöjä, visuaalisia tukia kuten kuvia, videoita, piirtämistä, monikielisiä materiaaleja sekä erilaisia kääntäjä- ja tulkkauspalveluita. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että suomea toisena kielenään puhuvien oppilaiden arviointi vaatii opettajalta kielitietoisuutta ja kykyä soveltaa arviointimenetelmiä. Koulutusjärjestelmältä taas vaaditaan resursseja sekä lisäkoulutukseen, että ajallisesti monipuolisen arvioinnin suunnitteluun ja toteutukseen.
Keywords: S2-oppilas; arviointi; kielitietoisuus; monikielisyys; multimodaalisuus