Lähijohtajan johtamistyön haasteet ja kaipaama tuki ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoidossa - Lawson-Hellu, Oona (My University, 2024)
Lähijohtajien johtamistyön vastuun ja haasteiden määrä kasvaa samalla, kun sosiaali- ja terveysalalla ikääntyneiden määrä on nousussa. Tähän vastataan erilaisilla palvelu- ja hoitomuutoksilla. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoidossa työskentelevien lähijohtajien johtamistyön haasteita ja heidän kaipaamaansa tukea johtamistyöhön. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää lähijohtajien johtamistyön tukemiseen ja kehittämiseen. Tutkimus on laadullinen kyselytutkimus, jonka aineisto kerättiin yhden hyvinvointialueen ympärivuorokautisen hoidon lähijohtajilta loka–marraskuun 2023 aikana. Kyselyssä oli neljä taustatietokysymystä ja neljä avointa aihekysymystä. Kysely välitettiin noin 120 lähijohtajalle, joista 19 osallistui tutkimukseen. Aineisto analysoitiin induktiivisesti temaattisella sisällönanalyysillä. Lähijohtajat kokevat johtamistyössään haasteita liittyen resurssien ja organisaation johtamiseen, oman johtamistyön hallintaan ja henkilöstöjohtamiseen. Lähijohtajat saavat tukea työssään esihenkilöiltä, kollegoilta ja hr-tuelta. Lisäksi he kaipaavat lisää tukea johtamistyöhönsä etenkin omilta esihenkilöiltä sekä tukimuotoina johtamiskoulutuksia, aikaa työntekoon ja toimivat työvälineet. Lähijohtajan johtamistyön haasteet jakautuvat johtamistyön eri osa-alueisiin. Lähijohtajat saavat tukea johtamistyöhönsä eri henkilöiltä, mutta tukea kaivataan myös lisää eri muodoissa. Tutkimustulokset vastasivat kirjallisuudessa esiintyneisiin haasteisiin ja tuen tarpeisiin. Ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoidossa työskentelevän lähijohtajan johtamistyön haasteisiin puuttumalla ja tuen tarpeisiin vastaamalla voidaan edesauttaa lähijohtajia pysymään työssään. Jatkotutkimusta tulisi tehdä lähijohtajien työn pitovoimasta.

The responsibility and challenges for first line managers are increasing as the number of older people in the social and healthcare sector rises. This is being addressed through a range of service and care changes. This study looks at the challenges of management work for first line managers in 24-hour care. The aim of the study was to describe the management work challenges faced by first line managers working in 24- hour care for older people and the support they need for their management work. The aim of the study is to provide information that can be used to support and develop the management work of first line managers. This study is a qualitative survey research, the data was collected from the first line managers of 24-hour care in one wellbeing services county during October and November 2023. The survey is based on four background questions and four thematic questions. The survey was sent to approximately 120 managers, 19 of whom participated in the survey. The data was analysed inductively using thematic content analysis. In their work, first line managers face challenges related to resources and organization, managing their own management work and managing staff. They are supported in their work by their own managers, colleagues and HR support. They also need more support in their management work, especially from their own managers, and in the form of management training, time for work and effective tools. The management challenges of a first line manager are divided into different areas of management. They receive support from a variety of people, but they also need more support in different forms. The results of the study corresponded the challenges and support needs identified in the literature. It is important to address the challenges and support need of first line managers. Focusing on these issues can help first line managers to stay on their job. Further research should be conducted on the job retention of first line managers in 24-hour care for older people.
Keywords: lähijohtaja, ympärivuorokautinen hoito, haasteet, tuki