Asianajosalaisuuden suoja yrityksen perus- ja ihmisoikeuksien turvana kilpailuprosessissa - Bjugg, Adele (My University, 2021)
Tutkielmassa tarkastelun kohteena on tilanne, jossa kilpailuoikeudellisen tutkinnan kohteena oleva yritys kieltäytyy kilpailulain 38.3 §:n nojalla luovuttamasta Kilpailu- ja kuluttajavirastolle asianajajan kanssa käytyä luottamuksellista kirjeenvaihtoa sen liiketiloihin suoritetun tarkastuksen aikana. Tarkoitus on perus- ja ihmisoikeusarvioinnin avulla tutkia, miten asiakkaan ja asianajajan välisen kirjeenvaihdon luottamuksellisuutta tulisi suojata kilpailuprosessin aikana ja millaisia menettelysääntöjä tulisi noudattaa, kun kilpailuviranomaisen ja tarkastuksen kohteena olevalle yritykselle tulee ristiriitaa siitä, kuuluuko tietty asiakirja luottamuksellisuuden suojan soveltamispiiriin. Lähestyn tutkimuskysymyksiä ensinnäkin ongelmakeskeisesti analysoimalla Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja Euroopan unionin tuomioistuinten oikeuskäytäntöä liittyen asiakkaan ja asianajajan välisen kirjeenvaihdon suojaamiseen viranomaisen tutkintatoimenpiteitä vastaan. Toisaalta lähestymistapa on normikeskeinen, jolloin tarkastelen asianajosalaisuuden suojan piiriin kuuluvan asiakirjan tutkimista yrityksen perusoikeuksiin kohdistuvana rajoituksena. Asianajajan kanssa käydyn kirjeenvaihdon tutkiminen on merkityksellistä etenkin kirjesalaisuuden suojan ja oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä koskevan oikeuden kannalta. Tutkimus osoittaa nykyiseen menettelyyn kohdistuvat muutospaineet. Tehokasta oikeussuojakeinoa koskevan vaatimuksen nojalla ei ole riittävää, että kilpailuoikeudellisen tutkinnan kohteena olevan yrityksen on mahdollista saada asianajajan kanssa käydyn kirjeenvaihdon lainvastainen takavarikointi tuomioistuimen arvioitavaksi vasta pääasian käsittelyn yhteydessä. Menettelysääntöjen määrittämisessä tulisi kiinnittää huomiota erityisesti siihen, että asianajajan ja asiakkaan välisen yhteydenpidon luottamuksellisuuden suojaamisella on erityinen merkitys Euroopan unionin oikeuden yleisenä periaatteena, jonka tarkoituksena on suojata asiakirjan sisällön paljastumista kilpailuviranomaiselle eikä sitä koskevaa perusoikeusloukkausta voida korjata pääasian käsittelyn yhteydessä. Näin ollen myös Suomessa kilpailuoikeudellisen tutkinnan kohteena olevalla yrityksellä tulisi olla mahdollisuus saada ristiriitatilanteessa tuomioistuimen arvioitavaksi, saako Kilpailu- ja kuluttajavirasto käyttää asianajajan kanssa käytyä kirjeenvaihtoa tutkinnassaan vai nauttiiko se luottamuksellisuuden suojaa.
Keywords: asianajosalaisuus, kilpailuoikeus, kilpailuviranomainen, kirjesalaisuus, kotirauha, oikeudenmukainen oikeudenkäynti, oikeusturva, puolustautumisoikeus, pääsy tuomioistuimeen, tehokas oikeussuojakeino, perusoikeudet, suhteellisuusperiaate