Musiikin yhteydet kouluviihtyvyyteen peruskoulussa - Kyyhkynen, Tuuli (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millainen on oppilaiden mielestä viihtyisä koulu, minkälaiset oppiaineet lisäävät mielekkyyden kokemusta ja millaisia yhteyksiä koulumusiikilla on yleiseen viihtymiseen peruskoulussa kuudennen ja yhdeksännen luokan oppilaiden näkökulmasta. Vertailin eri luokka-asteiden eroja suhteessa kolmeen viihtyvyyden osa-alueeseen; oppilaslähtöisiin, sosiaalisiin ja ympäristölähtöisiin tekijöihin. Näitä osa-alueita verrattiin sekä yleisen kouluviihtyvyyden että musiikintunneilla viihtymisen osalta. Aineisto kerättiin yhdestä satakuntalaisesta keskisuuresta yhtenäiskoulusta syyslukukaudella 2016. Tutkimukseen osallistui yhteensä 65 oppilasta, 35 kuudesluokkalaista ja 30 yhdeksäsluokkalaista. Tiedonkeruumenetelmänä käytettiin oppilaskyselyä, joka toteutettiin verkkoympäristössä Webropol-lomakkeella. Oppilaskyselyyn vastatiin oppituntien puitteissa koulupäivän aikana. Tutkimustulosten analysoinnissa käytettiin määrällisiä tilastomenetelmiä ja laadullista kuvailua. Tilastolliseen analysointiin käytettiin SPSS -tilasto-ohjelmaa. Tutkimuksen tulosten mukaan kuudesluokkalaiset viihtyivät yleisesti koulussa paremmin kuin yhdeksäsluokkalaiset. Kaikki osa-alueet eli; oppilaslähtöiset, sosiaaliset ja ympäristölähtöiset viihtyvyystekijät, heikkenivät merkittävästi kuudennen ja yhdeksännen luokan välillä. Kokemus reaaliaineiden mielekkyydestä näytti laskevan yhdeksäsluokkalaisilla. Kummallakin luokka-asteella taito- ja taideaineiden koettiin parantavan reaaliaineita enemmän koulupäivän mielekkyyttä. Lisäksi tulokset osoittivat musiikin oppiaineen sosiaalisten ja ympäristölähtöisten tekijöiden korreloivan yleisviihtyvyyden oppilaslähtöisten ja sosiaalisten tekijöiden kanssa. Näin ollen koulumusiikin ja kouluviihtyvyyden välillä on mielenkiintoisia yhteyksiä. Sosiaaliset ja ympäristölähtöiset tekijät nousivat tutkimuksessa viihtyvyyttä eniten parantaviksi osa-alueiksi. Kuudesluokkalaiset kuitenkin viihtyivät yhdeksäsluokkalaisia huonommin musiikintunneilla.