Kuoleman pahuudesta : Epikurolaisen ja stoalaisen perinteen vertailu - Erola, Sami (My University, 2026)
Tutkielmassa tarkastellaan kahta antiikin filosofista traditiota, epikurolaisuutta ja stoalaisuutta sekä niiden tarjoamia erilaisia lähtökohtia modernin kuolemanfilosofian tarkastelulle. Tutkimuksen lähtökohtana on havainto siitä, että merkittävä osa nykyisestä kuolemaa koskevasta analyyttisesta keskustelusta rakentuu epikurolaisen ongelmanasettelun ympärille. Ongelmanasettelu keskittyy kysymykseen siitä, voiko kuolema olla paha yksilölle, joka ei enää ole olemassa. Tätä kysymystä on käsitelty erityisesti deprivaatioargumentin kautta, joka rakentuu epikurolaisen lähtökohdan kritiikiksi. Tutkielmassa analysoidaan Thomas Nagelin, Fred Feldmanin, Jeff McMahanin ja John Martin Fischerin esittämiä muotoiluja tästä ajattelutavasta sekä siihen liittyviä ajoitusta ja symmetriaa koskevia ongelmia. Tutkielman toinen keskeinen tavoite on osoittaa, että stoalainen perinne tarjoaa modernille analyyttiselle kuolemanfilosofialle vaihtoehtoisen lähestymistavan, joka ei pyri ratkaisemaan kuoleman pahuuden ongelmaa, vaan muotoilee koko kysymyksen toisin. Stoalaisessa filosofiassa kuolema ymmärretään moraalisesti välinpitämättömäksi tapahtumaksi, mikä on yksi tapa ilmaista, ettei sitä tule nähdä pahana. Näin kysymys kuoleman pahuudesta näyttäytyy stoalaisessa ajattelussa virheellisesti aseteltuna. Tutkielmassa tarkastellaan erityisesti Senecan, Epiktetoksen ja Marcus Aureliuksen kuolemaa koskevia näkemyksiä sekä niiden taustalla olevaa stoalaista etiikkaa, tunneteoriaa ja vapauskäsitystä. Tutkielman johtopäätöksenä esitetään, että moderni kuolemanfilosofia ei muodosta yhtenäistä tutkimusperinnettä, vaan sisältää kaksi selvästi erilaista painotusta ja lähestymistapaa. Epikurolainen perinne tarkastelee kuolemaa sen arvoon liittyvien kysymysten kautta, kun taas stoalainen perinne painottaa asennetta ja käytännöllistä suhtautumista kuolemaan. Näin stoalainen filosofia ei kilpaile epikurolaisen tradition kanssa samoista vastauksista, vaan tarjoaa toisenlaisen painotuksen kuolemanfilosofian monien tehtävien joukossa.
Keywords: kuolemanfilosofia; epikurolaisuus; stoalaisuus; kuoleman pahuus; antiikin filosofia; moderni filosofia