Nuuskan yhteys suusyöpään ja suun limakalvomuutoksiin - Pasanen, Linnea (My University, 2022)
Lähtökohdat: Nuuskaaminen on viime vuosina yleistynyt Suomessa. Tämän syventävän työn systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, onko viimeisimmissä tutkimustuloksissa ruotsalaisella nuuskalla todettu yhteyttä suusyöpään tai suusyöpäriskiä lisääviin limakalvomuutoksiin. Menetelmät: Kirjallisuushaku tehtiin kesäkuussa 2020 PubMed-, Scopus- ja Web of Science-tietokantoihin. Haussa etsittiin tutkimustietoa ruotsalaisen kostean nuuskan ja suusyövän, suusyövän esiastemuutosten sekä suun limakalvomuutosten yhteydestä. Ruotsalaisen nuuskan lisäksi mukaan hyväksyttiin amerikkalaista kosteaa nuuskaa käsittelevät tutkimukset, koska uutta tutkimusta todettiin olevan hyvin vähän. Lopputulokseksi saatiin vuosilta 2010-2020 yhteensä 1192 julkaisua, joista sisäänottokriteerit täyttäviä oli 11. Tulokset: Ruotsalaisella nuuskalla vaikuttaisi olevan yhteys suun limakalvomuutoksiin ja mahdollisesti myös leukoplakian uusiutumiseen. Ruotsalaisen nuuskan yhteydestä pään- ja kaulan alueen syöpiin ei ollut tutkimuksia. Amerikkalainen nuuska näyttäisi lisäävän riskiä pään- ja kaulan alueen syöpiin ja olevan yhteydessä korkeampaan kuolleisuuteen. Lisäksi amerikkalainen kostea nuuska on mahdollisesti yhteydessä alle 50-vuotiaana ilmenevän kielisyövän kehittymiseen. Johtopäätökset: Kostean nuuskan yhteys suusyöpään ei ole selkiytynyt viimeaikaisimpien tutkimusten johdosta. Nuuskaamisen on kuitenkin todettu aiheuttavan suun limakalvomuutoksia. Lisää tutkimusta ruotsalaisen kostean nuuskan yhteydestä suusyöpään ja suun limakalvomuutoksiin tarvitaan.
Keywords: suusyöpä, nuuska