Monialaisuus ja monialainen opettaminen yliopisto-opetuksessa : opettajien kokemukset - Alinen, Pauliina (My University, 2024)
Väestön ikääntyessä ja terveysongelmien monimutkaistuessa monialainen yhteistyö terveydenhuollon ammattilaisten välillä on keskeisessä asemassa. Tämän vuoksi monialaiset opintojaksot lisääntyvät akateemisissa oppilaitoksissa. Terveysalan koulutuksen suunnittelussa on huomioitava monialaisen yhteistyön opettaminen ja oppiminen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvailla opettajien kokemuksia monialaisuudesta ja monialaisesta opettamisesta yliopistossa. Kuvailu tapahtui yliopisto-opetuksessa toimivien opettajien kokemuksien pohjalta. Tavoitteena oli laadullisen kuvailevan tutkimuksen keinoin tuottaa tietoa monialaisesta opetuksesta yliopisto-opetuksessa mahdollisen jatkotutkimuksen pohjaksi. Tutkimus toteutettiin kuvailevana laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen aineisto analysoitiin temaattisen analyysin viitekehyksen vaiheiden mukaan. Tutkimuksen haastatteluaineisto oli kerätty osana aiempaa tutkimusta. Haastatteluaineisto saatiin valmiiksi litteroituna. Tähän tutkimukseen valittiin analysoitavaksi 12 (n=12) haastattelun litterointia. Monialaisuutta yliopisto-opetuksessa muodostui kuvaamaan kolme teemaa. Nämä teemat olivat monialaista työskentelyä kuvaavat käsitteet, mitä monialaisuus tuo omaan työhön ja rahoituksen ja työajan resurssit monialaisessa työskentelyssä. Monialaista opettamista kuvaamaan muodostui viisi teemaa. Teemat olivat yhdessä työskentely, opetustavat, opetuksen suunnittelutyö, opettajan ammatillinen kehitys ja opiskelijoiden tarpeet. Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää jatkotutkimuksen pohjana ja hallinnollisten rakenteiden ja resurssisuunnittelun apuna yliopistolla.
Keywords: monialainen opetus, monialainen opettaminen, opettajien kokemukset, yliopisto-opetus