Suomalaisten työllisten vapaa-aika 2010-luvulla - Spoof, Jenny (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Vapaa-aika on käsitteenä koko ajan liikkuva ja konteksteissaan muotoutuva sekä toimii jonkinlaisena yhteiskunnan muutoksia heijastavana ja ennakoivana asiana. Ennen kaikkea se on ihmisten vapaavalintaista käytöstä, joka jää jäljelle työn, kotitöiden ja muiden tarpeellisten toimien (ruokailu, nukkuminen ja peseytyminen) jälkeen. Vapaa-ajan tutkiminen onkin tärkeää juuri siksi, että sen avulla pyritään selvittämään ihmisten vapaa-ajan toimintaa. Tässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, millaista on työssäkäyvien suomalaisten vapaa-aika ja miksi vapaa-aika eroaa naisten ja miesten välillä sekä mitkä tekijät tähän vaikuttavat. Aineistona käytettiin Tilastokeskuksen Ajankäyttöaineistoa 2009–2010. Vapaa-ajaksi määriteltiin aika, joka jäi jäljelle työn, opiskelun sekä niihin liittyvien matkojen jälkeen. Ajasta poistettiin myös tarpeellisiin toimintoihin käytetty aika. Tutkimuksessa saatiin selville, että työlliset katsovat vapaa-aikanaan eniten televisiota. Kotitöillä ja lastenhoidolla ei voitu täysin selittää naisten ja miesten eroja vapaa-aikana. Tutkittavien ja heidän puolisoidensa sosioekonomisilla asemilla oli kuitenkin tilastollisesti merkitsevää vaikutusta. Päätutkimustuloksena olikin, että perheiden välillä oli sisäistä työnjakoa ja se kenen kanssa ollaan naimisissa tai avoliitossa vaikuttaa vapaa-ajan ajankäyttöön.