Nostaako krooninen tulehdus verenpainetta? - Langén Ville; Laukkanen Jari; Niiranen Teemu (Finland, 2025)
Vaikka verenpainetauti on merkittävin tautitaakan aiheuttaja maailmassa, sen patogeneesia ei tunneta kaikilta osin. Autoimmuunitauteihin liittyy suurentunut verenpainetaudin riski, ja tulehduksen merkitystä verenpainetaudin patofysiologiassa on tutkittu useiden vuosien ajan. Alan tutkimus on harpannut merkittävästi eteenpäin viime vuosikymmenen aikana. Tutkimukset ovat osoittaneet, että immuunijärjestelmän solut voivat verenpainetaudin esimuotoon liittyvässä tilanteessa siirtyä taudin kehittymisen kannalta keskeisiin kohde-elimiin ja vapauttaa vaurioita ja toimintahäiriöitä aiheuttavia välittäjäaineita kuten sytokiineja, reaktiivisia happiyhdisteitä ja immunoglobuliineja. Patogeneesin kannalta keskeisiä ovat verisuonistossa, keskushermostossa ja munuaisissa tapahtuvat haitalliset muutokset. Verenpainetautiin liittyy lievä tulehdustila, mutta on edelleen osin epäselvää, minkä vuoksi ja miten tulehdus aktivoituu verenpainetaudissa.