Vastuullinen Liiketoiminta : Case: Tilitoimisto Kajaanin Tilitaito Oy - Leppänen, Akseli (My University, 2018)
Vastuullinen liiketoiminta ja vastuullisuuden merkitys yrityksien liiketoiminnassa on lisääntynyt jatkuvasti. Vastuullisuudesta on tullut osa yrityksien toimintaa ja yrityksien sidosryhmät ovat myös kiinnostuneita yrityksien vastuullisesta liiketoiminnasta, vaikka he eivät välttämättä ole edes suorassa yhteydessä yritykseen. Näiden seikkojen vuoksi on tärkeää, että vastuulliseen liiketoimintaan kiinnitetään huomiota. Tässä tutkielmassa keskitytään erityisesti niihin vastuullisen liiketoiminnan näkökulmiin, joihin case-yrityksessä on mahdollista vaikuttaa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan mitä erilaisia hyötyjä pienille ja keskisuurille yrityksille on vastuullisesta liiketoiminnasta ja miten yritykselle luodaan vastuullisen liiketoiminnan suunnitelma. Tämä tutkielma pyrkii selvittämään, miten vastuullinen liiketoiminta auttaa pk-yrityksiä sekä miten luodaan vastuullisen liiketoiminnan suunnitelma. Tutkielmaa käsitellään aiemman kirjallisuuden, lakien ja tutkijan havaintojen kautta toiminta-analyyttisellä tavalla. Teoriaosuudessa pyritään selvittämään miten aiemmat tutkimukset, standardit ja lait vaikuttavat yrityksen vastuullisen liiketoiminnan osa-alueisiin. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu osallistuvana havainnointina, joilla tuodaan objektiivista näkökulmaa tutkimuksen kohteena olevaan aiheeseen. Kajaanin Tilitaito Oy:lle luotiin vastuullisen liiketoiminnan suunnitelma, joka lisätään case-yrityksen laatukäsikirjaan omaksi osioksi. Vastuullisen liiketoiminnan suunnitelman myötä yrityksen uusilla ja vanhoilla työntekijöillä on mahdollisuus perehtyä case-yrityksen vastuullisuuteen. Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että että vastuullisella liiketoiminnalla voidaan saada useanlaisia hyötyjä pk-yrityksille. Vastuullisella liiketoiminnalla on mahdollista sitouttaa asiakkaat ja henkilökunta entistä paremmin yritykseen ja vastuullisen liiketoiminnan kautta on mahdollista luoda lisää tuottoja sekä parantaa ympäristön hyvinvointia. Vastuullista liiketoimintaa noudattaen voidaan luoda uusia innovaatioita, tai jopa täysin uusia liiketoimintoja. Tämän tutkielman case-yritykselle, Kajaanin Tilitaito Oy:lle, luotiin vastuullisen liiketoiminnan suunnitelma, jossa painotetaan taloudellisesta, sosiaalista ja ekologista vastuuta.
Keywords: Vastuullisuus, tilitoimistot, yritysvastuu