Kyynärpään alueen anatomia : lääketieteellinen opetusvideo - Saarinen, Ilmari (My University, 2019)
Dissektiot eli ruumiinavaukset ovat perinteisesti kuuluneet anatomian opetukseen kirjoista opiskelemisen lisäksi. Tein opinnäytetyönäni opetusvideon, jossa esitellään kyynärpään alueen anatomiaa. Videota käytetään anatomian opetuksessa Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kursseilla. Videon kautta ihmisen rakenteiden kerroksellisuus ja kolmiuloitteisuus hahmottuu paremmin kuin kirjojen kuvista. Projekti alkoi anatomian opiskelulla. Vasta kun hallitsin kyynärpään rakenteet läpikotaisin, saatoin ryhtyä suunnittelemaan videon sisältöä. Samaan aikaan kahdella muullakin opiskelijalla oli käynnissä yläraajan anatomiaan liittyvä videoprojekti. Pääsimme harjoittelemaan vainajan preparointia muutamaan otteeseen ennen varsinaista kuvauskertaa. Myös videoiden kuvauksissa teimme yhteistyötä. Opetusvideoni sisältämät kuvaukset tehtiin pakastevainajasta yhden viikonlopun aikana joulukuussa 2014. Käytimme kuvaamiseen oppimiskeskus Portin videokameraa. Vainajasta kuvattavat rakenteet preparoitiin ja kuvattiin Turun yliopiston anatomian opetusavaussalissa. Lisäksi kuvasin kyynärnivelen luiset rakenteet ja liikkeet muovisesta anatomisesta mallista. Äänitin videoon myös ääniraidan, joka täydentää kuvamateriaalia. Videomateriaalin muokkasin yhtenäiseksi opetusvideoksi Adobe Premiere Pro –editointiohjelmalla. Valmiin videon pituudeksi tuli noin 10 minuuttia, joka oli mielestäni sopiva sen käyttötarkoituksia ajatellen. Jaoin videon sisällöllisesti kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa esittelin luiset rakenteet ja kyynärnivelen liikkeet, toisessa osassa kyynärpään alueen pehmytkudosrakenteet edestä päin ja viimeisessä osassa kyynärpään takana olevat rakenteet.
Keywords: kyynärpää, opetusvideo, anatomia