"Lapsi voittaa siinä yhdysluokkaopetuksessa" Yhdysluokanopettajien kokemuksia eri-ikäisopetuksesta - Kytömaa, Eveliina (My University, 2020)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia, miten eri-ikäisryhmä edistää oppilaan kasvua ja kehitystä. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin, miten opettajat hyödyntävät opetusjärjestelyitä ja -menetelmiä eri-ikäisryhmässä ja millaisia kokemuksia heillä on niiden käytöstä. Eri-ikäisoppimista tutkittiin kyläkoulujen yhdysluokkakontekstissa ja tutkimushenkilöinä oli yhdeksän yhdysluokanopettajaa. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluna avulla ja analysoitiin käyttäen teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että eri-ikäisympäristö vahvistaa huomattavasti oppilaan sosiaalista kehitystä ja tukee kognitiivista oppimista. Lisäksi tuloksissa selvisi, että opettajat järjestävät opetuksensa pääsääntöisesti luokkatasojen mukaisesti, mutta käyttävät lisäksi monipuolisesti opetusjärjestelyitä ja - menetelmiä eri-ikäisopetuksen tukena. Yhdysluokkaopetukseen vaikuttavia tekijöitä ovat tutkimustulosten mukaan opetussuunnitelma ja oppimateriaalit, oppimisympäristö sekä ammatillinen yhteistyö ja oma työkokemus. Tutkimustulosten valossa opettajat tarvitsevat toimivan eri-ikäisopetuksen toteuttamisen tueksi tarkoituksenmukaisia tiloja sekä materiaaleja sekä mahdollisuuksia ammatilliseen yhteistyöhön ja osaamisen jakamiseen muiden opettajien kanssa. Saatuja tuloksia voidaan hyödyntää opettajankoulutuksessa, yhdysluokanopettajien täydennyskoulutuksessa sekä yhdysluokkapedagogiikkaa koskevassa tutkimuksessa.
Keywords: Yhdysluokka, yhdysluokkaopetus, yhdysluokkapedagogiikka, kyläkoulu, opetusjärjestely, opetusmenetelmä